POMOCY
lEnA: TYLKO PEOSZĘ O DOKLADNE WYJAŚNIENIE
janek i radek trenują na tporze kolarskim. Janek przejeżdża cały tor w czasie 90s a Radek w
72s. Chłopcy rozpoczynają trening wspólnym startem. po jakim najkrutrzym czasie chłopcy
spotkają się znów na linii startu?
28 kwi 17:43
WISIA: Musisz znaleźć najmniejszą wspólną wielokrotność liczb 90 i 72.
NWW ( 90,72) = 360
Spotkają się po 360 sek, czyli po 6 minutach.
I sposób: (szkolny, poznany w klasie 4 lub 5 podstawówki)
rozkładasz liczby 72 i 90 na czynniki pierwsze i mnożysz "na skos" liczbę z pierwszego wiersza
i liczbę z ostatniego wiersza.
:
72, 90 | 2
36, 45 | 3
12, 15 | 3
4, 5 | − czyli mnożysz 72 * 5 lub 90 * 4. Wynik za każdym razem jest taki sam.
II sposób ( intuicyjny)
wypisujesz wielokrotności obu liczb i sprawdzasz, jaka będzie ich najmniejsza wspólna
wielokrotność.
W 72 = 72, 144, 216, 288, 360....
W 90 = 90, 180, 270, 360.....
360 jest pierwszą , czyli najmniejszą wspólną wielokrotnością, więc otrzymujesz wynik....
28 kwi 22:08