..
bart: FIZYCY!

W przypadku, gdy siła tarcia (statycznego), jest odpowiednio duża, obręcz
stacza się z równi pochyłej bez poślizgu, natomiast w przypadku, gdy nie ma
żadnych sił tarcia obręcz ześlizguje się swobodnie z tej równi. W którym
przypadku szybkość, jaką uzyskuje obręcz, będzie
większa i ile razy większa?
odp. 1,41
28 kwi 16:47
bart: 1) Fs=ma
2) Fs−T=ma
| | M | | a | |
ε= |
| M=TR, Io=mR2, ε= |
| |
| | Io | | R | |
T=am
Fs−am=am
V=at
I gdzie tu
√2 wyjdzie ?
28 kwi 16:50
28 kwi 16:50
bart:
28 kwi 16:55
bart: ja Wam robie zadania..

juz mam, ale mam jeszcze pytanie odnowscnie tego, wiec niech ktos tutaj cos napisze jak sadzi,
ze jest w stanie mi na nie odp
28 kwi 17:00
romanooo: w przypadku staczania się, obręcz ma energię postępową + energię obrotu
A w przypadku samego staczania ma tylko energię postępową...
28 kwi 17:18
28 kwi 17:19
28 kwi 17:23
romanooo: jakie jest I dla obręczy ? jak dla walca czy pierścienia
28 kwi 17:25
romanooo: sorka
V
1 =
√2mghr2{mr
2+mr
2} I= mr
2 dla pierścienia
| | V1 | |
Jak zrobisz |
| to wyjdzie √2 |
| | V2 | |
28 kwi 17:29
romanooo: Siły do tego nie mieszaj
28 kwi 17:30
bart: juz to mam

ale poczekaj dam inne, bo mi 10 razy mniejszy wynik wychodzi
28 kwi 17:30
bart: Koło zamachowe o masie m1=1kg przymocowane jest współśrodkowo do
krążka o promieniu r=5 cm i masie m2=200g. Krążek wprawiany jest w ruch
obrotowy za pomocą opuszczającego się w dół ciężarka o masie m3=500g ,
przywiązanego do nawiniętego na krążek sznurka. Po jakim czasie częstość
obrotów koła zamachowego będzie równa f=5Hz ? Przyjąć, że cała masa
koła zamachowego rozłożona jest na jego obwodzie w odległości R=40 cm od
osi obrotu
odp t=21s
28 kwi 17:32
romanooo:
| V2 | | 2gh | |
| = √ |
| czyli szybszy będzie ten co sie nie kula  |
| V1 | | gh | |
28 kwi 17:33
bart: romanooo, to poprzednie zadanie juz danwo mam zrobione

ale dzieki

a z tym kołem masz pomysl?
28 kwi 17:35
romanooo: ok spoko, już popatrzę
28 kwi 17:36
bart:
28 kwi 17:45
romanooo:

no trzeba znaleźć przyspieszenie kołowe tego małego napierw
m
3εr=F
g − F
n
m
3εr=m
3g−F
n
| | εI | |
m3εr=m3g− |
| wyznacz z tego ε i zobaczymy co dalej |
| | r | |
28 kwi 17:47
romanooo: I= 0,5 mr2
28 kwi 17:49
romanooo: hmmm. czekaj z tym I... żeby obliczyć Całego przyspieszenie to musimy I podstawić tego
dużego...
czyli I= Im + Id = 0,5mr2 + MR2
28 kwi 17:51
bart: no wlasnie i do obliczenia I bede uzywac m=m1+m2 tak?
28 kwi 17:52
bart: czyli w tym przypadku mozna zsumowac moment bezwladnosci
28 kwi 17:54
romanooo: f= 5Hz
ω= 2πf czyli ω=10π= 31,4
| | 31,4 | |
ε bedziesz znać, |
| = t... |
| | ε | |
powiedz czy dobrze by wyszło...
28 kwi 17:55
bart: co z tym momentem bezwladnosci?
28 kwi 17:56
romanooo: no tak powinno być, bo mamy połączone 2 koła, z tego jeden jest walcem, a drugi jest
pierścieniem... inaczej sie nie da obliczyć ich momentu bezwładności... sprawdź czy będzie
dobrzy wynik...
28 kwi 17:56
bart: znowu mi wychodzi ok 10 razy mniejszy wynik..
28 kwi 18:07
bart: wgl mozliwe zeby to sie ropedzalo przez az 21 sekund
28 kwi 18:08
romanooo: ja policzyłem wyszło dobrze... 20,8 s
28 kwi 18:08
romanooo: Napisz mi jak wyznaczyłeś ε ...
28 kwi 18:08
romanooo: nie podstawiaj nic pod I. I obliczymy osobno żeby nie mieszać, i tak jest już pomieszane
28 kwi 18:09
romanooo: I= 0,5 mr2 + MR2 = 0,5*0,2(0,05)2 + 1* (0,4)2 = 0,16025
28 kwi 18:10
bart: tak mi wyszlo
a moment sily M=Nr r=0,05m czy to drugie, bo juz mi sie miesza
28 kwi 18:13
bart: taki mam koncowy wzor
28 kwi 18:21
romanooo: | | εI | |
m3 εr=m3g− |
| z tego wyznacz ε, wszystko inne znasz, I= 0,16025 m3=0,5 , r = 0,05 , |
| | r | |
g=10
| | 31,4 | |
i potem to ε podstaw do wzoru t= |
| i masz czas, ja musze spadać narazie, jest dobrze na |
| | ε | |
100 procent
28 kwi 18:22
bart: juz widze blad

dzieki!
28 kwi 18:23
romanooo: spoko
28 kwi 18:24
bart: WYSZLO!

DZIEKI
28 kwi 18:26