Równanie
przecinek: Równanie
x
2 + 6x + 9 = −1
ma:
A. trzy pierwiastki
B. dwa pierwiastki
C. jeden pierwiastek
D. nie ma pierwiastków
jak za to się zabrac zeby to sprawdzic i wskazac prawidlowa odpowiedz
28 kwi 16:39
Kejt: przyrównaj do zera i wylicz deltę.. jeśli Δ<0 to nie ma rozwiązań..
28 kwi 16:42
przecinek: przyrownaj tzn co

z prawej strony mam zrobic 0

jak tak to jak to zrobic
28 kwi 16:44
Kejt: przerzuć wszystko na lewą stronę, czyli "−1" i zmień znak..
28 kwi 16:45
Gość: x2+6x+9−1=0
x2+6x+8=0
Δ=36−32
Δ=4
√Δ=2
x1=−4
x2=−2
28 kwi 16:47
Kejt: a to jest źle
28 kwi 16:49
28 kwi 16:51
Kejt: nie w tym.. w pierwszej linijce
28 kwi 16:51
Vax: Nie trzeba nawet liczyć delty, mamy:
(x+3)2 = −1
Co ewidentnie nie może być prawdą.
28 kwi 16:51
przecinek:
x
2+6x+9=−1
x
2+6x+9+1=0
x
2+6x+10=0
a=1 ,b=6 ,c=10
Δ=b
2−4ac
Δ=36−4*10=36−40=−4
dobrze to jest

jak tak to co mi to daje

Δ<0 nie ma rozwiazania czyli w tym wypadku nie ma
pierwiastkow
28 kwi 16:52
bart: x
2+6x+9=−1
wzor skroconego mnozenia powinienes zauwazyc

(x+3)
2=−1
liczba podniesiona do kwadratu nigdy nie da liczby ujemnej − brak rozw
28 kwi 16:53
Kejt: dobrze. tak, nie ma pierwiastków
28 kwi 16:53
Gość: nie zauważyłem tam minusa
28 kwi 16:53
przecinek: vax a skad Ty to niby wzioles
28 kwi 16:54
Gość: myślałem, że tam jest =1 i dlatego

, no i takie niezauważenia skutkują później bzdurami
28 kwi 16:54
Kejt: liczba
rzeczywista podniesiona do kwadratu nigdy nie da liczby ujemnej
28 kwi 16:54
Vax: @przecienek, nie rozumiem zbytnio pytania, zauważyłem wzór skr. mnożenia więc zawinąłem tak
28 kwi 16:55
Gość: ze wzoru skróconego mnożenia (a+b)2=a2+2ab+b2
(x+3)2=x2+2x*3+32= x2+6x+9
28 kwi 16:56
Gość: Kejt dzięki za oczywistą oczywistość
28 kwi 16:56
przecinek: chodzi mi o to skad z mojego rownania poczatkowego wzioles (x+3)
2 = −1
28 kwi 16:57
Gość: no przecież Ci ładnie rozpisałem, skąd tak jak napisał Vax wystarczyło dostrzec, że można
zastosować tam wzór skróconego mnożenia na sumę
28 kwi 16:58
Gość: i na przyszłość pamiętaj, że powinno się pisać wziąłeś
28 kwi 16:59
Kejt: Przecinek.. wystarczy, że to zrobisz w taki sposób jak liczyłeś. też jest dobrze. tylko troszkę
dłużej.
28 kwi 16:59
Gość: No skoro nie widzi wzoru to niech tak robi
28 kwi 17:00
przecinek: bez kitu jestescie dla mnie normalnie mega mozgi ze z czegos takiego robicie wzorem skroconego
mnozenia takie dziwactwa... ja wymiekam przed matura przy was...

czarno to widze...
ale wole juz opcje z obliczaniem delty

to jeszcze umiem i nawet wzor pamietam hehehe
28 kwi 17:00
Gość: Ja nie widziałem minusa i szlag zadanie by trafił
28 kwi 17:00
Gość: Ja też czarno widzę widzę maturkę, ale myślę tylko o tym, żeby ją zdać

+30% to będzie git
majonez
28 kwi 17:01
przecinek: ja na probnej jednej i drugiej mialem rowno 23% i 24%...

wiec musze poduczyc sie kilku
charakterystycznych zadan maturalnych i mysle ze zdobede te 6 %
28 kwi 17:03
Kejt: powodzenia

ja mam jeszcze dwa lata..
28 kwi 17:04
Gość: Ja obydwie pozdawałem kolejno na 48% i jak dobrze pamiętam 56%, ale wiele rzeczy już
zapomniałem

. Zdecydowanie wolę Polski

. No, ale rzeczy myśleć o zdanej maturze to i
matematyki podstawy trzeba opanować
28 kwi 17:05
Gość: *żeby
28 kwi 17:05