proste zadania z granicami
000000000000000000: witam
jak policzyc takie granice:
lim(1+lnx)11−x, gdzie x−>1
lim(tgx−sinxx3), gdzie x−>0
28 kwi 16:02
Pawel: za trudne
29 kwi 15:22
Basia:
ad.1
f(x) = (1+lnx)11−x
ef(x) = [e1+lnx]11−x = [e1*elnx]11−x =
[e*x]11−x → [e*1]0 = 1
stąd wynika, że
f(x) → 0
czyli
limx→1 (1+lnx)11−x = 0
ad.2
zastosuj dwa razy regułę de l'Hospitala
30 kwi 05:51
Pawel: wlasnie nie moge stosowac reguly de l'Hospitala
30 kwi 18:10
Grześ: | tgx−sinx | | | | sinx | | | |
| = |
| = |
| * |
| = |
| x3 | | x3 | | x | | x2 | |
| | sinx | | | | sinx | | 1−cosx | | 1−cosx | |
= |
| * |
| = |
| * |
| * |
| = |
| | x | | x2 | | x | | cosx*x2 | | 1−cosx | |
| | sinx | | 1−cos2x | |
= |
| * |
| = |
| | x | | (1−cosx)cosx*x2 | |
| | sin3x | | 1 | |
= |
| * |
| = |
| | x3 | | (1−cosx)cosx | |
Dalej sobie chyba poradzisz
30 kwi 19:35
TakiTen: Tu chyba jest błąd powinno być 1+cox w poście Grzesia wtedy wynik się zgadza

Bo mam wynik a
nie mam rozwiązania
21 lip 20:59
ICSP: owszem jest błąd.
21 lip 21:01
Eta:
| | 1+cosx | |
Dokładnie tak,jak myślisz * |
| |
| | 1+cosx | |
21 lip 21:02
TakiTen: sinxx * 1−sin2−1x2 * 1(1+cosx)cox = 0,5
21 lip 21:13