matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
MARTA:
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) = x
3
+ 2x +m przez (x+2) jest równa (−24). Wyznacz wszytskie pierwiastki tego wielomianu. I mam pytanie.. Jak wyznaczyć m?
Z góry dziękuję
28 kwi 16:01
Mordo:
W(−2) = −8 −4 + m −24 = −12 + m m = 12
28 kwi 16:02
Mordo:
Fu, m=−12, mój błąd
28 kwi 16:03