kula
kotek 12: Oblicz ile razy zwiększy się objętość kuli, jeśli zwiększymy czterokrotnie jej średnicę.
28 kwi 15:55
Mati: 2 krotnie chyba.
28 kwi 15:56
Rivi: V=
43πr
3
czyli mamy tam r
3 i to wpływa na krotność zwiększenia, jak zwiększymy 4 krotnie średnice, to
mamy 4r, (4r)
3=64r
3
64krotnie
28 kwi 15:58
kotek 12: w odpowiedziach jest 64
i napisz jak to obliczyłeś
28 kwi 15:59
Mati: 64 sory wielkie
28 kwi 15:59
daro: tam jest r a to promien nie srednica jesli srednice powiekszymy 4 krotnie to promien
powiekszymy 8krotnie z tego wynikałoby, że 521 razy... czy źle mówie?
28 kwi 16:05
kotek 12: jak to obliczyłeś
28 kwi 16:06
Rivi: jak średnice zwiększymy 4 krotnie, to i promień 4 krotnie.
V1=43πr3
V2=43π(4r)3=43π64r3=64V1
widać, że po powiększeniu jest 64 razy większe
28 kwi 16:08
daro: S − srednica
r− promien
r−S/2
jesli srednice powiekszymy 4 krotnie to promien zwiekszy sie 8 krotnie
| | 4 | | 4 | | 4 | |
wzór na objetosc kuli to |
| πr3 czyli |
| π(8r3) => |
| π512r |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
28 kwi 16:10
28 kwi 16:11
Rivi: Daro, tyle samo się zwiekszy średnica co i promień...
ilo krotnie się zwiększa?
28 kwi 16:15
Rivi: tfu, w ostatnim r=8.

tak czy siak, 4 krotnie − tyle co i S
28 kwi 16:16
daro: w sumie.. 4S=8r jak skrócic to s=4r xD racja i zwracam honor
28 kwi 16:19