Wielomiany
przecinek: Dane są wielomiany W(x) = 3x3 − 2x2 + 4 oraz M(x) = x3 − 2x2 + 5. Wielomian W(x) − M(x)
jest równy ?
28 kwi 15:39
K+K: 2x3−9
28 kwi 15:47
Mordo: 4−5 to raczej −1, a nie −9
28 kwi 15:50
przecinek: dobra tylko skad sie to bierze

wiem ze 3x
3−x
3 = 2x
3
ale przeciez − 2x
2 − (−2x
2) ≠ 0 wiec o co tu chodzi

moze mi to ktos rozpisac
28 kwi 15:56
K+K: mój błąd
3x3−2x2+4−x3+2x2−5=2x3−1
28 kwi 15:57
Mordo: Dlaczego nie równa się zero? −2x2 + 2x2 to 0...
28 kwi 16:01
K+K: no zmieniasz znaki w drugim wielomianie bo jest minus czyli są przeciwnych znaków i się zeruje
28 kwi 16:03
przecinek: czyli zawsze w drugim wielomianie musze odwrocic znaki z + na − i z − na +
28 kwi 16:10
przecinek:
28 kwi 16:12
K+K: tylko przy odejmowaniu bo tu masz tak 3x3−2x2+4−(x3−2x2+5) i zmieniasz znaki w tym nawiasie
28 kwi 16:13