prosze o pomoc
Jerzy: (x+3)(x−5)
2 > 0 Rozwiaż nierówność

wraz z wykresem tak jak to zupełnie powinno
wygaldac prosze o pomoc
28 kwi 15:10
K+K:

(x+3)(x−5)(x−5)>0
miejsca zerowe x= − 3 x=5 i x=5
mniej więcej tak
czyli rozw R−{−3;5}
28 kwi 15:15
bart: ale od −3 nie bedzie sie odbijac
28 kwi 15:16
K+K: o kurde faktycznie mój błąd poprawisz czy ja mam to zrobić
28 kwi 15:17
bart: x∊(3,5) u (5,+∞)
28 kwi 15:17
bart: Ty
28 kwi 15:17
Mati:

x=−3
x
2 −10x +25 = 0
100−4*25
Δ=0
x∊(−
∞, −3) i (5, +
∞)
28 kwi 15:17
Jerzy: własnie tak to zrobiłem tylko nie byłem pewny

dziekować
28 kwi 15:19
Mati: Dobra, skrzaniłem. Jak powinien wyglądać zatem przedział?
28 kwi 15:19
bart: 5 sie bedzie odbijac a 3 nie

!
28 kwi 15:20
bart:

x∊(3,5)u(5,+
∞)
28 kwi 15:22
Mati: Jak.. Odbijać?
28 kwi 15:22
Mati: Czemu tak?;x
28 kwi 15:22
bart: x∊(−3,5)u(5,+
∞) poprawiam z bledem
28 kwi 15:22
bart: 5 jest podwojnym pierwiastkiem tego rownania, wiec odbijamy
28 kwi 15:23
monika: czyli nie będzie przechodziła przez oś
28 kwi 15:23