ciągi
karolcia: prosze rozwiązcie mi to kochani

Liczby (−1,x+2,2x+1) w podane kolejności tworza ciąg geometryczny.oblicz x a następnie wyznacz
wyraz tego ciągu
28 kwi 14:57
karolcia:
28 kwi 15:01
romanooo: | 2x+1 | | x+2 | |
| = |
| => to z definicji ciągu geometrzycznego( ilotaz wyrazu następnego i |
| x+2 | | −1 | |
poprzedzniego jest stały)
−2x−1 = x
2 +4x + 4
x
2 +6x +5 = 0 teraz delta i pierwiastki

x
1 = −1, x
2 = − 5
28 kwi 15:03
romanooo: sorka

mały błąd ''
x
2+6x+
6 = 0 ...
28 kwi 15:04
romanooo: aaa, dobrze jednak "D coś dzisiaj zły dzień mam
28 kwi 15:05
romanooo: nie wiem o co chodzi z tym wyrazem ciągu... pewnie miasz wyznaczyć wyraz
ogólny
28 kwi 15:07
romanooo: wtedy:
| | x+2 | |
q= |
| , podstawiasz x1 a potem x2 i masz 2 rózne q: |
| | −1 | |
q
1= −1 , q
2 = 3
a
1= −1
dalej podstawiasz do wzoró na ciąg geometryczny...
28 kwi 15:09