Podobiensto trójkątów 7/226 pomocy błaggam na kolanach
Pomocy PLISSSSSSSSSSSSSKA ;((: Trójkąt ABC jest podobny do trójkąta A'B'C'. Oblicz stosunek obwodu trójkąta
ABC do obwodu trójkąta A'B'C', wiedząc, że:
a) /AB/=10, /BC/=8, /CA/=15, /C' A'/=9
b) /AB/=4
12, /BC/=5
34, /CA/=8
13, /A' B'/=2,7
BŁAGGAM WAS NA KOLANA POMÓŻCIE MI TYLKO W TYM ZADANIU ROZWIĄŻCIE JE CAŁE
PLISSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSKA

28 kwi 14:42
Klaudia: Jest taki wzór na podobieństwo trójkątów:
A'B' / AB = B'C' / BC= C'A' / CA= k
k− skala podobieństwa
Potem podstawiasz to co masz do tego wzoru, najpierw A'B'=9 AB=15 czyli k= 3/5. Potem dane masz
BC ; CA i k podstawiając do wzoru obliczysz długości boków a potem obwód. Powodzenia jakbyś
miała jakieś pytania mój mail: klaudus261@wp.pl
28 kwi 16:13
28 kwi 16:24
Szejdi: a)
Ob
ABC = 10 + 8 + 15 = 33
| | 4 | | 30 | | 24 | | 45 | | 99 | |
ObA'B'C' = 6 + 4 |
| + 9 = |
| + |
| + |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| ObABC | | 165 | | 66 | | 2 | |
| = |
| = 1 |
| = 1 |
| |
| ObA'B'C' | | 99 | | 99 | | 3 | |
Analogicznie robisz drugi przykład.
28 kwi 19:54
Mamba: | | 27 | | 9 | | 27 | | 2 | | 3 | |
A'B'/AB= |
| / |
| = |
| * |
| = |
|
|
| | 10 | | 2 | | 10 | | 9 | | 5 | |
i analogicznie wszystko
28 kwi 20:17