Jedynym rozwiązaniem wymiernym równania 2x^3+x^2-10x+m=0, gdzie m jest liczbą ca
Maryś: Jedynym rozwiązaniem wymiernym równania 2x3+x2−10x+m=0, gdzie m jest liczbą całkowitą, jest
liczba a∊(1,2).
a) Wyznacz liczbę m.
b) Znajdź inne pierwiastki tego wielomianu.
w odp. jest m=6 i pierwiastki równe −1−√3 oraz −1+√3
28 kwi 14:30
Maryś: podbijam...
28 kwi 19:23
Maryś: podbijam
28 kwi 20:08
Maryś: 
?
28 kwi 20:53
Maryś:
28 kwi 21:03
Maryś:
28 kwi 21:27
Maryś: proszę o pomoc
28 kwi 22:13
Eta:
| | 3 | |
Pierwiastkiem wymiernym z tego przedziałui jest ; |
|
|
| | 2 | |
| | 27 | | 9 | | 3 | |
2* |
| + |
| −10* |
| +m=0 => 9− 15+m=0 => m=6
|
| | 8 | | 4 | | 2 | |
| | 3 | |
W(x) = 2x3+x2 −10 x +6 , dzieląc W(x) przez ( x− |
| )
|
| | 2 | |
otrzymasz
| | 3 | |
W(x) = ( x − |
| )(2x2+4x−4)
|
| | 2 | |
2x
2+4x−4=0
policz teraz deltę i x
1− x
2
28 kwi 22:28
Maryś: | | 3 | |
ale dlaczego akurat |
| jest pierwiastkiem? |
| | 2 | |
28 kwi 23:33
Gustlik: Wynika to z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wielomianu: jeżeli ułamek nieskracalny
| | p | |
|
| jest pierwiastkiem wielomianu całkowitego, to p jest dzielnikiem wyrazu wolnego oraz q |
| | q | |
jest dzielnikiem współczynnika wiodącego (czyli współczynnika pierwszego wyrazu wielomianu −
tego przy najwyższej potędze x − przyp. Gustlik) ( źródło:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wielomian#Szukanie_pierwiastk.C3.B3w ). W przedziale (1, 2) jest
tylko jedna liczba mogąca spełnić warunki wynikające z tego twierdzenia − pierwszy wyraz ma
współczynnik 2, więc istnieje TYLKO JEDNA LICZBA CAŁKOWITA mogąca być licznikiem tego ułamka,
| | 3 | | 2 | | 4 | | 5 | |
czyli 3. stąd |
| . |
| =1, |
| =2 czy |
| nie należą do przedziału (1, 2). |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
29 kwi 01:05
Maryś: dzięki bardzo, nie mogłam tego załapać
29 kwi 12:46