Trygonometria - liceum
Ania_xa: Zad. 1
Jeśli alfa jest kątem ostrym i tg alfa =2, to:
powinno wyjść sin alfa = 2√5 / 5
Zad. 2
Jeśli alfa jest kątem ostrym i cos alfa = 1/4, to:
powinno wyjść alfa = 76o
28 kwi 14:18
ICSP: dobra masz wyniki.
28 kwi 14:38
Ania_xa: Wyniki wiem, że są dobre − nie wiem jak rozwiązać. Chodzi mi o łopatologiczne wyjaśnienie.
28 kwi 14:55
ozi:

1.
1
2+2
2=c
2
1+4=c
2
5=c
2
c
2=
√5
| | 2 | | √5 | | 2√5 | |
sinα= |
| * |
| = |
| |
| | √5 | | √5 | | 5 | |
28 kwi 15:17
ozi: Sorry, błąd w pitagorasie, ma być c=
√5
28 kwi 15:18
Ania_xa: A zad. 2?
Za pierwsze dziękuję
28 kwi 16:03
daro: 2)
4
2=1
2+x
2
x
2=15
x=
√15
| | √15 | |
liczysz sinα |
| =0.968 odczytujesz z tablic i to 76' |
| | 4 | |
28 kwi 16:31
ICSP: daro ja bym proponował od razu z cosinusa obliczyć
28 kwi 16:36
daro: jak ?
28 kwi 16:41
daro: | 1 | |
| =0.25 = 14' 90−14 =76'?
|
| 4 | |
28 kwi 16:43
k:
30 wrz 18:27
iwona:
7 sty 20:10