zadania z fizyki
kamila: zadania z fizyki
1.
Oblicz przyspieszenie grawitacyjne na planecie,której zarówno promień jak i masa są 3 razy
mniejsze od promienia i masy Ziemi
2.
jakie jest natężenie prądu elektrycznego płynącego przez przewodnik jeśli indukcja pola
magnetycznego 50cm odległości od prostoliniowego przewodnika z prądem wynosi 8T
28 kwi 14:04
kamila: Dwa ładunki punktowe q1= 2μC i q2= −4μC umieszczono w powietrzu w odległości 3 metrów od siebie
a. Oblicz wartość siły
b. Oblicz natężenie pola elektrycznego w połowie odległości miedzy nimi,wykonaj rysunek
zaznaczając wektory natężeń
28 kwi 14:07
28 kwi 14:10
bart: 2)
F=BIl
28 kwi 14:12
kamila: a te zadanie z dwoma ładunkami ktoś by zrobił ?
28 kwi 15:03
romanooo: | | q1*q2 | |
no wzór na siłę elektrostatyczną masz w karcie  F=k |
| |
| | r2 | |
28 kwi 15:11
romanooo: k= 9*109
q1=2*10−6
q2= 4*10−6
28 kwi 15:13
romanooo: minusa nie wpisujemy wtedy przy tym drugim, bo siła wypadkowa, którą liczysz jest zawsze taka
sama niezależnie od znaku przy ładunku.
28 kwi 15:18
kamila: a podpunkt b
28 kwi 15:22
28 kwi 15:24
bart: tylko tutaj juz uwzgledniasz minusy.. ale niech romanooo podwwierdzi. bo pewnosci nie mam..
dawno to byo
28 kwi 15:25
kamila: połowie odległości miedzy nimi
czyli za r przyjąć 1,5m ?
q=q1+q2?
28 kwi 15:28
bart: nie no oddzielnie liczysz natezenie dla obu ladunkow i je sumujesz
28 kwi 15:29
romanooo: tak uwzględzniesz minusy. to jest zasada superpozycji
| | r | |
E=E1+E2 => w tym przypadku ma być E w odlegości |
| = 1,5m |
| | 2 | |
liczysz E
1 , potem E
2(oba w odległości 1,5m i jedno jest ujemne a drugie dodatnie,
28 kwi 15:31
romanooo:

ale jako że masz znaleźć wypadkową na środku, to je dodajesz...
28 kwi 15:34
romanooo:

odejmowała być, jeśli byś miała znaleść tak jak na tym rysunku q
1 (−) q
2 (+)
Ładunek naładowany dodatnio ''Odpycha''
ładunek naładowany ujemnie ''Przyciąga''
28 kwi 15:39
romanooo: aaa, zawsze błąd

miało być q
1 (+) ; q
2 (−)
28 kwi 15:40
kamila: w tym przypadku jest q1(+) q2(−) więc który rysunek z wektorami powinien byc
wyszło mi że E1=7991,(1) E2=−15982,(2)
czyli będzie E=E1+E2= 7991−15982=−7991
28 kwi 15:47
romanooo:

będzie :
| | V | |
E= E1 − E2 = 7991,1 − (− 15982) [ |
| ] |
| | m | |
tamte były przykładowe, żebyś zrozumiała
28 kwi 15:57
romanooo: tak jest, widzisz: normalnie w punkcie na środku, jeśli miała byś 2 takie same ładunk, to były
by one zwrócone przeciwnie. czyli jeden wektor względem drugiego by był ujemny. Czyli w
punkcie pomiędzy ładunkami Ewyp = E1 − E2
28 kwi 15:59
♥♥♥Anula♥♥♥: Co ja ci tu będę pisać wszystko co napisali jest dobrze XD
28 kwi 16:45