łatwe pierwiastki wielomianu
jak zdać maturę z matematyki: mamy wilomian / ile ma on pierwiastków
w(x)=−3(x
2−9)(x−2)
wg mnie
x
1=0 x
2= 3v−3 x
3=2 czyli że jest ich 4
28 kwi 13:14
bachus: tak jest
28 kwi 13:16
jak zdać maturę z matematyki: na pewno
28 kwi 13:16
a: a 0 do ktorego x?
28 kwi 13:18
jak zdać maturę z matematyki: nie nie wiem no ja tak tyklo myśle
28 kwi 13:19
Mamba: przed nawiasami masz −3, dla tego jest x=0
28 kwi 13:20
a: no ale jest −3 a nie −3x
28 kwi 13:21
jak zdać maturę z matematyki: czyli ostatecznie jak
28 kwi 13:22
Guzik: w(x)=−3(x−3)(x+3)(x−2)
x−3=0 x=3
x+3=0 x=−3
x−2=0 x=2
28 kwi 13:23
MJ: 3 pierwiastki − −3, 3 i 2. Jako że trójka jest jedynie mnożnikiem bez "x" to nie można z niej
wyliczyć zadnego pierwiastka. −3(x−3)(x+3)(x−2).
28 kwi 13:25
Mamba: a, true, no to 3 miejsca zerowe wychodzą
28 kwi 13:25
jak zdać maturę z matematyki: czyli są jednak 3 ...
dzięki
28 kwi 13:25
ICSP: wielomian stopnia n−tego posiada maksymalnie n pierwiastków lub o parzystą ilość mniej.
Wiec jakim cudem wielomian stopnia 3 może mieć 4 pierwiastki?
28 kwi 14:41
jak zdać maturę z matematyki: o tym nie wiedziałem bardzo ważna informacja .... bardzo Ci dziękuję
28 kwi 16:10