witam:) nie wiem jak rozwiazac to zadanie
Pati: Odległość między miastami A i B wynosi 540 km. Pociąg ekspresowy pokonuje te odległość w czasie
o trzy godziny krótszym niż pociąg osobowy. Szybkość ekspresu jest większa od szybkości
pociągu osobowego o 30 km/h. oblicz średnie szybkości obu pociągów.
28 kwi 13:06
WISIA: czas ekspresowego: t−3 czas osobowego: t
prędkość ekspresowego: V + 30 prędkość osobowego: V
droga ekspresowego: s droga osobowego: s
V = s/t
ekspres: osobowy:
V + 30 = s/(t−3) V= s/t
V + 30 = 540/(t−3) V = 540/t
V = 540/(t−3) − 30
540/(t−3) − 30 = 540/t
540/(t−3) − 540/t = 30
t*540/t*(t−3) − 540*(t−3)/t*(t−3) = 30
( 540t − 540t + 1620)/ t*(t−3) = 30
1620/t*(t−3) = 30/1
1620 = 30t * ( t−3)
1620 = 30 t2 − 90t
30t2 − 90t − 1620= 0 //:10
3t2 − 9t − 162 = 0
Δ = 2025
t1 = −6 − ujemna, odpada, bo t to prędkośc
t2 = 9
wstawiamy:
ekspres:
V = s/(t−3)
V = 540/ (9−3)
V = 90
osobowy
V = s/t
V = 540/9
V = 60
28 kwi 13:51
Pati: dzięki
28 kwi 14:45
renta: danke schon
26 gru 20:54