??
romanooo: Dla jakich wartości parametru a rozwiązaniem układu nierówności
(x−a+7)(x−a) ≤ 0
x≤3
jest przedział długości 4? ... mam jakąś blokadę, pomoże ktoś
28 kwi 11:51
romanooo: podbijam...
28 kwi 12:10
Mamba: a≤−4
28 kwi 12:13
romanooo: no w odpowiedziach jest a=6

więc chyba nie tak
28 kwi 12:21
romanooo: 
podbijam
28 kwi 12:36
bart: x∊(a−7,a) x ma narazie 7 rozw
mamy miec 7 czyli 3 to bedzie srodkowy wyraz pomiedzy a−7, a a

a−7+4=3
a=6
28 kwi 12:41
bart: "mamy miec 4.."
28 kwi 12:41
romanooo: ooo

dzięki
28 kwi 12:42
bart: i za miasy () to beda <>
28 kwi 12:43
bart: zamiast*
28 kwi 12:43
Tomek.Noah: znaczy sie to chyba bedzie a−7+3=4
28 kwi 12:55
bart: @Tomek
wiemy po naszych przemysleniach ze x∊<a−7,3> i w tym przedziale sa 4 liczby
28 kwi 12:57
Tomek.Noah: a no tak zwracam honor
28 kwi 13:10
Tomek.Noah: Sorka ale ja musze sie zastanowic na tym bo cos mi nie gra ale nie mowie ze jest zle po prostu
musze sie "z tym przespac"
28 kwi 13:16
romanooo: no to jest takie proste zadanie. Ale tez miałem dziwny problem

a chodzi poprostu o to że
odległośc ma być = 4 a jako że odległość między tymi pierwiastkami dla x ∊ R jest równa zawsze
7, to trzeba tą funkcję wsadzić tak żeby ta druga nierówność z układu, skracała tą odległość

niby proste, zadanie za 3 punkty
28 kwi 14:59