Równania różniczkowe
Aga: Równanie różniczkowe.
Nie potrafię tego obliczyć

Równanie Bernoulliego : y'+2xy=2xy
2
Równanie różniczkowe liniowe : y'+y=sinx
28 kwi 11:06
Aga: ?
28 kwi 11:32
danny: drugie bym ugryzł tak :
∫dy = ∫(sin(x)−y)dx
y = −cos(x) − yx
y+yx = −cos(x)
y(1+x) = −cos(x)
28 kwi 11:51
Aga: A na to pierwsze masz jakiś pomysł?
28 kwi 11:54
Aga: Ktoś ma jakiś pomysł?
28 kwi 13:18
danny: kurcze nie wiem czy tak będzie dobrze....
z = 1/y
y=1/z
wstawiamy do równania
| | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| *z' − 2xy* |
| = −2x* |
| / *−z2 |
| | z2 | | y | | z2 | |
z' + 2xz = 2x (równanie liniowe)
ln|z| = −x
2 (obkładamy 'e')
z = e
−x2 +C(x)
to wstawiamy wcześniej do równania i mamy
C'(x)e
−x2 − C(x)e
−x2*2x + 2xe
−x2C(x) = 2x
stąd
C'e
−x2 = 2x
C' = 2xe
x2
C = ∫e
−x2
C = ....
POZDRAWIAM
28 kwi 14:24
danny: Oczywiście po wyliczeniu C należy ją wstawić do równania
z = e−x2 +C
a następnie wrócić do podstawienia że
z = 1/y
28 kwi 14:27
Aga: Dziękuję Ci bardzo danny
28 kwi 14:28
danny: Oczywiscie się pomyliłem

ma być
C = ∫2xe
x2
taka całka jest prosta...można łatwo bez liczenia zauważyć że :
C = e
x2
28 kwi 14:29