Zadania na dowodzenie własności figur
Patysia: Zadania z wykaż 
Zapraszam do pomordowania się xD
zad.1. We wnętrzu trójkąta równobocznego ABC wybrano punkt P, którego odległość od boku AB jest
| | a √3 | |
równa x, od boku BC − y, a od boku AC − z. Udowodnij, że x + y + z = |
| , gdzie a |
| | 2 | |
jest długością boku trójkąta ABC. ( 2 pkt)
zad.2. W trójkącie ABC poprowadzono prostą m równoległą do boku AB, która przecięła bok AC w
punkcie E oraz bok BC w punkcie F. Wiedząc, że pole trójkąta EFC jest równe polu trapezu ABFE,
| | |CE| | |
wykaż, że |
| = √2 + 1. (4 pkt) |
| | |EA| | |
zad.3. Na bokach trójkąta równobocznego ABC wybrano punkty E, F oraz D tak, że |AE| = |BF| =
| | 1 | |
|CD| = |
| |AB|. Wykaż, że EF jest prostopadła do BC. ( 4 pkt) |
| | 3 | |
zad.4. Przeciwprostokątną AB trójkąta prostokątnego ABC przedłużono i tak, na przedłużeniach
wybrano punkty D i E, że |AD| = |AC| oraz |BE| = |BC|. Udowodnij, że | kąt DCE| = 135 stopni.
(4 pkt)
Zapraszam do zamieszczania swoich obliczeń
28 kwi 10:57
K+K: | | 1 | | a√3 | |
x,z,y− |
| h trójkąta h= |
| |
| | 3 | | 6 | |
| | a√3 | | a√3 | |
czyi x,y,z = |
| dodajemy i wychodzi |
| cnd |
| | 6 | | 2 | |
28 kwi 11:05
Patysia: To zrobiłam

Narazie utknęłam na 2 xD
28 kwi 11:11
romanooo:

| | a2√3 | |
P trójkąta = |
| = sumie pól 3 mniejszych. |
| | 4 | |
pole pierwszego:
P
1=0,5 * a *x
P
2=0,5 * a *y
P
3= 0,5 * a * z
| | a2√3 | |
P1 + P2 + P3 = 0,5a(x+y+z) = |
| |
| | 4 | |
2a(x+y+z) = a
2√3 /:a, 2
28 kwi 11:12
romanooo: 
już robię 2
28 kwi 11:12
romanooo: K+K, ale nie wiesz gdzie leży ten punkt, nie musi on leżeć koniecznie tak jak jest wysokość ...
28 kwi 11:14
K+K: myślę że odległość prowadzona jest pod kontem prostym dlatego że jest do najkrótszy odcinek
28 kwi 11:16
Patysia:

tzn ja pierwsze zrobiłam trochę w inny sposób

zad.1.
kąty w trójkącie równobocznym będą miały po 60 stopni => 180 : 3 = 60
| | 1 | |
x, y, z − są równe |
| z wysokości trójkąta ABC, ponieważ punkt P przecięcia wysokości |
| | 3 | |
dzieli ją w stosunku 2 : 1.
x + y + z = H
28 kwi 11:17
romanooo: Patysia, ale spójrz na mój rysunek, Nie jest napisane że ten punkt leży akurat w miejscu
przecięcia sie tych prostych... dlatego nie można tak tego zrobić
28 kwi 11:20
Patysia: Hmm no ja też założyłam, że leży w miejscu przecięcia się wysokości, rzeczywiście
28 kwi 11:20
Patysia: Hmmm a jestem ciekawa czy gdybym tak rozwiązała na maturze, to czy dali by mi chociaż jeden
punkcik.. Pewnie nie
28 kwi 11:21
romanooo:

jak będzie leżeć w tych miejscach to nie zrobisz tego...
28 kwi 11:22
romanooo: raczej nie... Zawsze trzeba uzasadniać dla wszystkich przypadków
28 kwi 11:23
K+K: masz rację romanooo..
28 kwi 11:25
Patysia: To muszę się pilnować na maturce i uogólniać

Dzięki
romanooo
28 kwi 11:25
K+K:

i twierdzenia cosinusów
z
2=4x
2+x
2−4x
2*cos60
z
2=5x
2−2x
2
z
2=3x
2
z=
√3x
i dalej
4x
2=x
2=3x
2−
√3x
2*cosα
0=−x
2√3*cosα /:−x
2√3 bo x>0
cosα=0
α=90st
cnd
28 kwi 11:43
K+K: oczywiście jest to rozwiązanie zad 3
28 kwi 11:43
Patysia: Znowu mnie wyprzedziłeś z 3.., niestety 2 nie potrafię rozwiązać

(na razie )xD
28 kwi 11:50
Patysia: Troszkę inaczej rozwiązałam, ale też mi wyszło
28 kwi 11:54
rumpek: Chcesz podpowiedź do drugiego

?
28 kwi 11:55
K+K: na razie tez nic nie mogę wymyślić z 2.. słaba jestem z podobieństwa figur
28 kwi 11:55
Patysia: Bardzo
rumpek
28 kwi 11:59
rumpek:

Rysunek powyżej, widzimy, że trójkąt △ABC podobny jest do trójkąta △EFC, to skoro są podobne
wyznaczamy skalę podobieństwa stosując stosunek pól podobnych trójkątów.
28 kwi 12:03
Patysia: Mam zad.4, ale nie wiem czy tak można rozwiązać. Tonący brzytwy się chwyta

Już zamieszczam
.
28 kwi 12:03
K+K: rumpek weź rozpisz to zdanie bo nic mi nie wychodzi
28 kwi 12:06
romanooo: | | |EC|2 | | (p1) | |
skala podobieństwa pól to k 2  czyl |
| = |
| |
| | |AC|2 | | 2*(p1) | |
28 kwi 12:10
Patysia:

kąt ABC = 30 stopni, więc kąt przy wierzchołku trójkąta CBE będzie równy 180 − 30 = 150, kąty
przy podstawie tego trójkąta będą równe, ponieważ jest to trójkąt równoramienny |BC| = |BE|.
Czyli kąty BCE i BEC mają ( 180 − 150 ) : 2 = 15
Podobnie z drugim trójkątem.
Kąt CAB ma miarę 60 stopni, czyli kąt DAC = 180 − 60 = 120
Kąty przy podstawie są równe, gdyż |AD| = AC|.
kąty ADC i ACD mają miarę ( 180 − 120 ) : 2 = 30
Kąt DCE wynosi: 90 + 30 + 15 = 135
28 kwi 12:12
Patysia: Powyższe to zad. 4
28 kwi 12:12
K+K: i co potem
28 kwi 12:13
rumpek: Skąd wiesz, że kąt ma 30
o 
?
28 kwi 12:16
K+K: waśnie też się nad tym zastanawiam
28 kwi 12:16
romanooo: Dobra napisze wam 2

i spadam do fizy
ec = U{ae+ec}{
√2
√2ec = ae + ec
ec(
√2−1)=ae
| | 1 | |
U{ec}[ae}= |
| wyłączyć niewymiernośc już wiecie jak  narka |
| | √2 −1 | |
28 kwi 12:18
rumpek: Zrobię to czwarte, a drugie dam jeszcze wam czasu
28 kwi 12:19
28 kwi 12:19
Patysia: hmmm... tak właściwie to nie wiem...
Intuicyjnie zrobiłam...
28 kwi 12:21
romanooo: coś dzisiaj błędy ostro wpadają, żeby tak nie było za 6 dni
28 kwi 12:21
Patysia: Im bliżej tym gorzej...
28 kwi 12:23
K+K: nie będzie tak źle zobaczycie
28 kwi 12:24
rumpek:

Rysunek powyżej

|AD| = |AC| <− więc trójkąt ACD jest równoramienny i ma 2 takie same kąty (oznaczyłem je α )
|BE| = |BC| <− więc trójkąt BCE jest także równoramienny i też ma 2 takie same kąty (oznaczone
β )
Suma kątów w trójkącie to 180
o.
Skoro mamy już oznaczenia to rozpatrzmy teraz kąty w trójkącie DCE:
α + β + 90
o + β + α = 180
o
2α + 2β = 90
o
α + β = 45
o
α = 45
o − β
Teraz wystarczy tylko rozpatrzyć kąt: ∡C, mamy tam: α + β + 90
o, podstawiamy więc za
α = 45
o − β i otrzymujemy:
∡C = 45
o − β + 90
o + β
∡C = 90
o + 45
o = 135
o
c.n.u.
28 kwi 12:27
K+K: nowe zadanko
Środkowa trójkąta jest równa połowie boku, do którego została poprowadzona.
Wykaż że trójkąt ten jest prostokątny
28 kwi 12:36
K+K: patysia spróbuj prościutkie jest
28 kwi 12:40
Patysia: Już się za nie zabieram
28 kwi 12:42
rumpek: Zrobić

?
28 kwi 12:49
rumpek: K+K chcesz jakieś ciekawe zadanko z wykaż, że

?
28 kwi 12:51
Patysia: Już mam xD
28 kwi 12:52
rumpek: To pokaż jak zrobiłaś
28 kwi 12:55
K+K: pewnie
rumpek chociaż cienki bolek z tego jestem
28 kwi 12:57
rumpek: Łatwe, średnie, trudne

?
Chyba bez podobieństwa trójkątów byś chciał/a

?
28 kwi 12:58
Patysia:

C = β + α , czyli 2α + 2β = 180
2( α + β ) = 180
a + β = 90
28 kwi 12:59
Patysia: To ja też zamieszczę za chwilę kolejne 6 zadanek z podobieństwa figur
28 kwi 13:00
K+K: wrzucaj jakie uważasz pomęczę się trochę
28 kwi 13:00
kamis:
1. W trójkącie prostokątnym ABC poprowadzono z wierzchołka kąta prostego wysokość CD. Wykaż, że
|CD| = r + r1 + r2, gdzie r, r1, r2 są długościami promieni okręgów wpisanych odpowiednio
w trójkąty: ABC, ADC i BCD
2. Wykaż, że jeżeli długości boków a,b i c boków trójkąta spełniaja warunek a2 = b2 + bc, to
w tym trójkącie miara kąta wewnętrznego leżącego naprzeciwko boku długości a jest dwa razy
większa od miary kąta wewnętrznego leżącego naprzeciwko boku długości b.
28 kwi 13:00
rumpek:

1. Na bokach AC oraz BC trójkąta ABC tak wybrano punkty M i N, że MN || AB oraz
| |NC| | |
| = k, k∊(0,1). Pole trójkąta ABC ma wartość S. Wykaż, że pole trójkąta MNC jest |
| |BN| | |
równe
28 kwi 13:02
K+K:
|NC|=k|BN|
|CB|=(k+1)|BN|
tak
28 kwi 13:15
Patysia: ZAD.6. Wykaż, że jeśli w trapezie równoramiennym krótsza podstawa i ramię mają taką samą
długość, to przekątna trapezu zawiera się w dwusiecznej kąta ostrego tego trapezu. ( 2 pkt)
28 kwi 13:16
rumpek: Robi ktoś to moje czy udowodnić

?
28 kwi 13:17
Patysia: zad.7. Wykaż, że w dowolnym trapezie o podstawach a, b, gdzie a > 0, b > 0 odcinek łączący
| | a − b | |
środki przekątnych ma długość równą |
| }. |
| | 2 | |
zad.8. Wykaż, że w dowolnym trapezie długość odcinka łączącego środki ramion jest równa
średniej arytmetycznej długości podstaw.
zad.9 Wykaż, że jeśli przekątna trapezu równoramiennego jest dwusieczną kąta ostrego i tworzy z
drugim ramieniem kąt prosty, to kąt ostry trapezu jest równy 60 stopni.
zad.10. W trójkącie KLM poprowadzono środkowe KE i LF. Wykaż, że jeśli |KE| = | LF|, to |KM| =
|LM|.
28 kwi 13:20
K+K: 
? prawidłowo wykazałam
28 kwi 13:20
Patysia: rumpek możesz udowodnić, będzie szybciej
28 kwi 13:21
rumpek: Raczej tak

Chociaż bym bardziej rozpisał (znaczy rozpisał słownie, że ten trójkąt
podobny do tego drugiego itp

Zaraz napisze

Grunt, że wykazałaś i się zgadza
28 kwi 13:22
K+K:

180=180−2α+β
2α=β
cnd
28 kwi 13:25
K+K: wracam za godzinę

czekam na zadania

jesteście wspaniali
28 kwi 13:26
rumpek: Zanim wrzucę rozwiązanie do mojego zadania pytanie do K+K czy wiesz skąd u Ciebie się
wzięło:
|CB|=(k+1)|BN|
28 kwi 13:39
rumpek:

Rysunek wyżej

No i teraz wystarczy zauważyć, że trójkąt △ABC jest podobny do trójkąta △CNM, zauważenie tej
rzeczy było praktycznie najtrudniejszą częścią tego zadania. Wystarczy teraz tylko obliczyć
skalę podobieństwa (k). (Dla ciekawskich:
https://matematykaszkolna.pl/strona/516.html )
No to żeby obliczyć skalę podobieństwa wystarczy przyrównać tylko te boki (BC do CN) Tak też
robimy, pamiętając, że odcinek |CB| składa się z dwóch odcinków: |BN| i |CN| :
| |BN| | | |BN| + |CN| | |
| = |
| |
| |CN| | | |CN| | |
Skrócą się |CN| i otrzymujemy:
| | |CN| | | 1 | |
W zadaniu podane było: |
| = k więc odwrotnością będzie |
| |
| | |BN| | | k | |
| 1 | | 1 | | k | | k + 1 | |
| + 1 = |
| + |
| = |
| |
| k | | k | | k | | k | |
To teraz najprostsza część (stosunek pól − na podstawie podobieństwa pól )
| PABC | | k + 1 | | PCNM | | k | |
| = ( |
| )2 ⇔ |
| = ( |
| )2 |
| PCNM | | k | | PABC | | k + 1 | |
I kończyć to:
| PCNM | | k2 | |
| = |
| / * S |
| S | | (k + 1)2 | |
c.n.u.
28 kwi 13:44
rumpek: Patysia wiesz jak zrobić ten zadnia

? Czy wrzucasz ze zbioru OE bo nie masz pojęcia jak
je zrobić

? Ja muszę iść trochę z polskiego powtórzyć bo jutro mam analizę na polskim (Lalka
i Potop) będę za jakieś 30 − 40 minut. Jak chcesz od czegoś zacząć to zacznij od zadania 7

Podpowiem tam będzie Twierdzenie Talesa
28 kwi 13:47
Patysia: Dostałam te zadania od mojego nauczyciela z matematyki

Jeszcze ich nie robiłam, ale
wrzuciłam. Także nie wiem czy będę potrafić

Ale zaraz popróbuję, na razie morduję się z
zadaniem wrzuconym przez
kamisa.
Owocnej nauki życzę
28 kwi 13:53
rumpek: Z którym się męczysz?
W zadaniu 2 na szybko to bym twierdzenie cos. wykorzystał.
28 kwi 13:57
Patysia: Z tym zad.1
28 kwi 14:43
rumpek: Rysunek przede wszystkim
28 kwi 14:48
Patysia: Rysunek już mam. I hmm co tu dalej robić ?
Jakaś podpowiedź ?;>
28 kwi 14:52
rumpek: Pokaż jaki masz

i co na nim zaznaczyłaś.
28 kwi 14:54
Patysia: A moge Ci wysłać na maila ? xD
28 kwi 14:55
K+K: hej już jestem. Jak zadanka
28 kwi 14:56
rumpek: możesz tutaj wrzucić
28 kwi 14:57
Patysia:

Mniej więcej coś takiego .
28 kwi 15:02
K+K: co do pytania do mnie to rozumowałam tak:
skoro |CN|=k|BN|
to |CB|=k|BN|+|BN|=co daje (k+1)|BN|
28 kwi 15:02
rumpek: I nie masz w ogóle pomysłu na to

?
28 kwi 15:03
Patysia: Wydaję mi się, że nie
28 kwi 15:07
rumpek:
A jak powiem, że promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny to:
a,b − przyprostokątne trójkątne
c − przeciwprostokątna
28 kwi 15:08
kamis:
Podpowiedź:
Skorzystaj ze wzoru PΔ = pr, gdzie p − połowa obwodu trójkąta
28 kwi 15:09
Patysia: Chyba nie ruszy...
28 kwi 15:20
rumpek: kamis mam zrobić

?
28 kwi 15:22
Patysia: Chociaż moze...
28 kwi 15:22
Patysia: hmm zrób, ja jeszcze popróbuje między czasie
28 kwi 15:23
rumpek: Najpierw zrobię rysunki
28 kwi 15:25
kamis:
Nie chce mi się za bardzo pisać, bo mój sposób jest czysto obliczeniowy, co za tym idzie pod
względem objętościowym spory.
Jeśli masz inny w zanadrzu i do tego krótszy to bardzo chętnie zobaczę.
28 kwi 15:25
Patysia: Widzę, widzę, wreszcie widzę
28 kwi 15:26
rumpek:

Pierwszy rysunek:
− na tym okrąg wpisany w trójkąt ABC
28 kwi 15:29
Patysia: trzeba zapisać te wszystkie promienie wg tego wzoru co napisał rumpek.
A ja z początku szukałam jakiś połówek trójkątów itp. A tak w ogóle, to ten wzór pierwszy raz
widzę na oczy, nigdy go na lekcjach nie używaliśmy.
28 kwi 15:29
rumpek: Jak się pouczę z polskiego to będę mógł go wyprowadzić
28 kwi 15:29
Patysia: To ja go już tu zaraz zapiszę

Tylko nie chce mi się rysunku od nowa robić
28 kwi 15:31
Patysia: Tzn rozwiązanie do zadania zapiszę, a wzór mi wyprowadź, bardzo Cię proszę
28 kwi 15:32
rumpek:

Taka uwaga na starcie w wyżej narysowanym rysunku jest błąd w oznaczeniach

przy kącie prostym
powinno być C czyli dół to CA takie oznaczenia jak na tym co teraz rysuję

Na tym obecnym rysunku okrąg wpisany w trójkąt ACD
Oraz okrąg wpisany w trójkąt CDB
28 kwi 15:34
Patysia:
| | |AD| + |CD| − |CD| | |
r1 = |
| |
| | 2 | |
| | |DB| + |CD| − |BC| | |
r2 = |
| |
| | 2 | |
| | |AC| + |CB| − |AB| + |AD| + |CD| − |CA| + |DB| + |CD| − |BC| | |
r + r1 + r2 = |
| = U{2|CD| + |
| | 2 | |
| | 2|CD| | |
|DB| + |AD| − |AB| }{2} = |
| = |CD| |
| | 2 | |
cnd
28 kwi 15:40
rumpek:
Z tego co mam, muszę udowodnić |CD| = r + r
1 + r
2
więc:
| | |CB| + |AC| − (|AD| + |BD|) | |
r = |
| |
| | 2 | |
| | |CD| + |AD| − |AC| | |
r1 = |
| |
| | 2 | |
| | |BD| + |CD| − |CB| | |
r2 = |
| |
| | 2 | |
No to teraz tylko sumujemy:
| |CB| + |AC| − (|AD| + |BD|) | | |CD| + |AD| − |AC| | | |BD| + |CD| − |CB| | |
| + |
| + |
| = |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| | |CB| + |AC| − |AD| − |BD| + |CD| + |AD| − |AC|+ |BD| + |CD| − |CB| | |
= |
| = |
| | 2 | |
| | |CB| − |CB| + |AC| − |AC| − |AD| + |AD| − |BD| + |BD| + 2|CD| | |
= |
| = |
| | 2 | |
c.n.u.
28 kwi 15:43
kamis:
No tak, rozwiązanie jest króciutkie.
Ja obliczałem bez korzystania z tego wzoru, dlatego mam długie obliczenia.
28 kwi 15:44
rumpek:
28 kwi 15:45
K+K: rumpek wrzucisz jakieś ciekawe zadanie
28 kwi 15:46
rumpek: Są jeszcze 3 do zrobienia
Patysi. Pomyśl nad zad 7 (podpowiedziałem już w którymś tam
poście że twierdzenie Talesa

)A tym czasem idę się uczyć na sprawdzian z polskiego
28 kwi 15:47
Patysia: Tak,
rumpek ale mam jeszcze jedno pytanko, skąd się wziął ten wzór :
28 kwi 15:50
rumpek: Pisałem, że wyprowadzę to wyprowadzę kiedyś
28 kwi 15:51
28 kwi 15:52
rumpek: To nawet nie muszę już rysować

, dzięki
kamis za "odciążenie"
28 kwi 15:54
rumpek: znaczy poprawka
Patysia i
K+K chodziło mi bardziej z Talesem o zadanie 8, numerki się
pomieszały

chociaż można też podobieństwem
28 kwi 15:59
K+K: narysowałam sobie i patrze i patrze i nic mi nie świta
28 kwi 16:05
K+K:

do zadnia 9
α+2α+90=180
3α=90 /:3
α=30
2α=60
cnd
28 kwi 16:30
rumpek: gites
28 kwi 16:40
rumpek: a do zad 7 dojdziesz jak zrobisz wpierw zadanie 8
28 kwi 16:40
rumpek: Zad 8 można zrobić albo: Talesem, podobieństwem lub wektorami
28 kwi 16:40
K+K: próbuję ale głupoty mi wychodzą
28 kwi 16:42
rumpek: spróbuj z podobieństwa znacznie mniej pisania niż talesem
28 kwi 16:44
Godzio:
Zad.8. Wykaż, że w dowolnym trapezie długość odcinka łączącego środki ramion jest równa
średniej arytmetycznej długości podstaw.
Do tego zadania można dodać, "Udowodnij, że dany odcinek jest równoległy do obu podstaw
trapezu"
28 kwi 16:45
rumpek: a jak nie dasz rady to zaraz zrobię, tylko doczytam "Lalkę Prusa"
28 kwi 16:45
rumpek: Godzio zadania, które mi dałeś do zrobienia dają efekt

. Teraz jest wszystko znacznie
prostsze

Dokończę jeszcze 2 tamte i liczę na jakieś nowe
28 kwi 16:46
Godzio:
Ok

Ale to już po 6 maja, jak będę miał luz z polskiego bo od jutra zaczynam czytać
streszczenia lektur ...
28 kwi 16:47
rumpek: Ok

, polski to najgorsze co może być
28 kwi 16:49
K+K: nie mam pojęcia od czego zacząć rumpek
28 kwi 16:50
K+K: polski nie jest zły..
28 kwi 16:50
rumpek: Zaraz zrobię tylko doczytam Lalkę
28 kwi 16:51
Godzio:
Zwłaszcza jak dadzą lekturę, której się nie zna
28 kwi 16:52
K+K: lalka jest bardzo przyjemną lekturą do czytania. Ja przeczytałam więc nie jest źle
28 kwi 16:54
rumpek: Niestety, lektury które przeczytałem można policzyć na palcach jednej ręki

− Lalka
− Pan Tadeusz
− Kordian
− Świętoszek
Przede mną najgorsze: Chłopi, Wesele (podobno nie jest złe) Jądro Ziemi, Zbrodnia i kara,
28 kwi 16:55
Patysia: Ja z lektur szkolnych polecam Zbrodnię i karę

Myślę nad tym zad.8 i nie mogę wymyślić. Czy może trzeba skorzystać z przekątnych trapeza ?;>
28 kwi 16:56
K+K: ja nie przeczytałam ani świętoszka ani kordiana nie dla mnie lektury wierszem pisane. Muszę
sobie przyswoić jakieś dobre opracowanie.
28 kwi 16:57
Godzio:
Ja osobiści polecam Kamizelkę, to jedyna rzecz którą przeczytałem
28 kwi 16:57
rumpek:
Zad 8
"Wykaż, że w dowolnym trapezie długość odcinka łączącego środki ramion jest równa średniej
arytmetycznej długości podstaw. "
| | a+b | |
czyli trzeba udowodnić, że |
| |
| | 2 | |
28 kwi 16:57
rumpek: Co ja bym bez GREGA zrobił

(bez opracowań)
28 kwi 16:58
K+K: ale zbrodnia i kara świetna książka tak samo jak medaliony, inny świat
28 kwi 16:58
rumpek: O co chodzi w "Zbrodni i karze"

? Może przeczytam, zaczynam po waszych maturach
28 kwi 17:00
Patysia: Właśnie Inny świat mi nie podszedł... i jest jedyną lekturą, której nie przeczytałam.
28 kwi 17:01
Godzio:
Typek zabija lichwiarkę
28 kwi 17:01
K+K: hmm.. Jest taka postać Raskolnikow który zabija kobietę.. A potem są opisane jego przeżycia
wewnętrzne śledztwo itd itd oczywiście przewija się też wątek miłosny z... prostytutką
28 kwi 17:03
rumpek: Fragmenty "Innego świata" miałem w gimnazjum pamiętam, że było nawet spoko
28 kwi 17:03
Patysia: W Zbrodni i karze jest sobie taki gostek, który próbuje sprawdzić czy zdoła zamordować z zimną
krwią człowieka, w imię idei. Powiedzmy, że chcę się "sprawdzić", ale jednocześnie pomóc innym
ludziom. Coś w stylu "cel uświęca środki".
Bardzo dobre opracowania wszystkich lektur są na stronie klp.pl. Gorąco polecam, dzięki temu
mam 5 z polskiego
28 kwi 17:03
rumpek: cały czas jadę na klp

inaczej nie miałbym tej mocnej trójki
28 kwi 17:05
K+K: a ja wam powiem że miałam wampa z polskiego 4 mam na koniec i bez większego zerkania do
opracowań przeżyłam, ale ja uwielbiam prace pisemne
28 kwi 17:07
rumpek: To takie pytanie: jak z reguły zacząć wypracowanie bo to ważne, a zawsze
mam z tym problem
28 kwi 17:08
Patysia: Ogólnie polski jest spoko

Dodatkowo mam ciekawie prowadzone lekcje, wciągająco

Dużo to
daje
28 kwi 17:09
Romek: Patysia gostek próbuje sprawdzić? On miał problemy finansowe a nie
28 kwi 17:10
K+K: zależy jaki temat kochanie ale zazwyczaj zaczyna się od ogółów np od umiejscowienia fragmentu
odniesienia do gatunku jakiejś sentencji z lektury motta itp
28 kwi 17:10
Patysia: W rozpoczęciu powinno znaleźć się coś co wiąże się z tematem wypracowania, jednocześnie powinno
to być coś takiego co zachwyci egzaminatora, zainteresuje go. Coś co nada Twojej pracy cechy
indywidualne

Czyli np. praca na temat zbrodni, co Ci się z nią kojarzy, czy ten problem jest aktualny
dzisiaj, w jaki sposób się przejawia, jak reagują ludzie, czy znalazł on inne odniesienia w
literaturze itp
28 kwi 17:11
kamis:
"Wesele" to jest klasyka polskiej literatury, obowiązkowa pozycja. Musisz ją przeczytać!
Wiele przemyśleń zawartych przez autora Wyspiański, po ponad przeszło 100 latach, nadal
aktualne, przykładowo rozmowa Stańczyka z Dziennikarzem: trzeba być geniuszem, aby tak
uplastycznić wszystkie "polskie przywary"
28 kwi 17:12
rumpek:
Romek kto miał problemy finansowe?
K+K Jakbyś zaczęła np.: "
Jaki obraz Polaków XVII wieku wyłania się z Potopu Henryka Sienkiewicza?
Punktem wyjścia swoich rozważań uczyń wnioski z analizy danych
fragmentów powieści. Zwróć uwagę na ich znaczenie dla całości utworu."
28 kwi 17:12
Patysia: Miał problemy finansowe
Romek ja jednak zawsze pogłębiam analizy o dodatkowe wnioski

Przez to zawsze zyskuje punkty na pracach za walor

. Oczywiście z analizami nie można
przesadzać i odbiegać zbytnio od tematu.
28 kwi 17:12
Romek: Rodion Raskolnikow, Główny bohater Zbrodni i Kary
28 kwi 17:13
Patysia: Musiałabym chyba mieć te fragmenty, bo tak na oko można pobłądzić w temacie xD
28 kwi 17:14
Romek: No i właśnie głównym powodem dla którego on popełnił tę zbrodnię była chęć "wzbogacenia" na
taki sposób, aby w końcu uwolnić się od finansowania go ze strony Duni i jego matki
28 kwi 17:14
K+K: pisałam tego typu wypracowanie zaczęłam od umiejscowienia potopu w trylogii i znaczeniu potopu
w budowaniu ducha patriotycznego. dostałam jedyną 4 na trzy klasy piszące to wypracowanie

ale dodam że nie czytałam potopu
28 kwi 17:14
Patysia: Ale możesz np napisać jak zmieniał się obraz Polaków na przestrzeni dziejów, np że ukazane
zostały różne warstwy społeczne, chłopi, szlachta, mieszczaństwo. W jakich lekturach się takie
obrazy znajdują. Że naród Polski przeważnie został ukazany jako zróżnicowany i niezdolny do
walki o wolność narodową, niezgodny, awanturniczy itp. Ukazane to zostało m.in. w scenie
finałowej (tańcu chocholim) w Weselu.
28 kwi 17:17
Romek: Trzeba wyjść od tego, że Potop został napisany w Pozytywizmie. Jest powieścią historyczną,
typową dla Sienkiewicza. Można dodać, że łączy w sobie tradycję walterskotowską oraz cechy
eposu. Wstęp jest ważnym elementem całego dzieła, najlepiej już w nim umieścić pewnego rodzaju
wnioski. Trzeba znać własne wnioski, żeby ruszyć jakoś wypracowanie
28 kwi 17:18
rumpek:
A takie pytanie: orientujecie się czemu został napisany Potop / jakie przyczyny / co na to
wpłynęło? Bo odnośnie Lalki już znalazłem − to były początkowo artykuły wydawane w gazetach
potem dopiero skleili w całość. No i sama lalka została zainspirowana historią z życia −
procesu o Lalkę.
28 kwi 17:18
K+K: dokładnie aczkolwiek wesela też nie czytałam
28 kwi 17:19
Romek: Ku pokrzepieniu serc
28 kwi 17:19
Patysia: Też dobry pomysł

No ja mam troszkę inny styl. A umiejscowienie lektur i fragmentu na podstawie którego mamy
napisać wypracowanie jest bardzo ważne, za to są punkciki

Ja to zwykle robię później
28 kwi 17:19
rumpek: Ku pokrzepieniu serc? W XVIII wieku ?
28 kwi 17:20
Zdzichu: A jak myślisz po co pisał Sienkiewicz całą Trylogię?
28 kwi 17:22
K+K: bo Polacy byli pod zaborami i dążono do wynarodowienia
28 kwi 17:22
Zdzichu: Sienkiewicz przecież zaczął pisać Trylogię mniej więcej 20 lat po klęsce powstania
styczniowego, więc wiesz
28 kwi 17:23
K+K: dlatego ku pokrzepieniu serc
28 kwi 17:23
28 kwi 17:23
Zdzichu: Romek ma racje
28 kwi 17:23
kamis:
Rumpek,
Akcja powieści dzieje się w XVII wieku!
Sienkiewicz napisał ją po dwóch klęskach zrywów narodowych: powstania listopadowego i powstania
styczniowego, właśnie ku pokrzepieniu serc.
28 kwi 17:23
Patysia: rozmowa o polskim dobrze mi zrobiła

Doszłam do rozwiązania zadania 8

Zamieszczam swoje rozwiązania
28 kwi 17:23
rumpek:
28 kwi 17:25
Romek: Ja to wolę zdecydowanie o Polskim, niż o matmie
28 kwi 17:26
K+K:
28 kwi 17:27
K+K: ja chyba jednak odwrotnie polski na studia nie potrzebny matematyka tak
28 kwi 17:28
Romek: Z polskiego przynajmniej wiem o co chodzi, a jak się nie wiem, to można sobie ściemnić,
oczywiście nie za bardzo

. Matmy nie umiesz to choćbyś siedział, 3 godziny przy zadaniu to
nie rozwiążesz
28 kwi 17:28
Romek: *a jak się nie wie, powinno tam być
28 kwi 17:28
kamis:
Romek, "Potop" ma mało wspólnego z ideologią pozytywizmu i dwoma sztandarowymi hasłami tej
epoki literackiej:
−pracy u podstaw
−pracy organicznej
Typowymi pozytywistycznymi dziełami, z krwi i kości, są "Lalka" czy "Nad Niemnem" , a z
europejskich "Ojciec Goriot" Balzaca.
28 kwi 17:31
Romek: Wiesz Kamis, zgodzę się, ale ja nie wiem z kolei czy Ty wiesz, że powinno umiejscowić się
dzieło w danej epoce?
28 kwi 17:33
Romek: Chodzi mi tutaj o epokę w której został Potop napisany
28 kwi 17:33
Patysia:

Trapezy ABCD, ABEF i CDEF są podobne...
Porównujemy pola trapezów:
| a + b | | a + d | | 1 | | d + b | | 1 | |
| * h = |
| * |
| h + |
| * |
| h |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| a + b | | 1 | | a + 2d + b | |
| * h = |
| h ( |
| ) / :h |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| a + b | | h ( a + 2d + b2) | |
| = |
| |
| 2 | | 2h | |
4a + 4b = 2a + 4d + 2b
2a + 2b = 4d /:2
a + b = 2d / :2
cnd
28 kwi 17:34
rumpek:

Tak jak pisałem z podobieństwa trójkątów:
△CFH ~ △BCG
h * (b − a) = 2xh / : h
(b − a) = 2x / : 2
To teraz patrzymy na odcinek |EF|
| | b − a | | 2a | | b − a | | 2a + b − a | | a + b | |
|EF| = a + x = a + |
| = |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
c.n.u
28 kwi 17:35
K+K: czy ktoś mógłby mi pokazać dlaczego te trapezy są podobne bo resztę wiem o co chodzi
28 kwi 17:36
Patysia: Potop jest z pozytywizmu
Nie spełnia głównych haseł, ale należy do dzieł pozytywistycznych.
28 kwi 17:36
Patysia: rumpek czy moje rozwiązanie jest poprawne ?
28 kwi 17:37
Romek: No właśnie i o to mi chodziło

. Kurdę

Nie wiem jak Wy, ale ja jutro kończę szkołę
28 kwi 17:38
K+K: ja też

i się cieszę strasznie

tylko niech mi ktoś jeszcze wytłumaczy zadnie
28 kwi 17:40
Patysia: Jaką lekturę obstawiacie na maturce z polskiego ?;>
Ja Dżumę
28 kwi 17:40
K+K: ja myślałam o potopie albo o przedwiośniu
28 kwi 17:41
kamis:
To jest jasne, ale tak jak w matematyce, tak i tutaj musisz sformułować "założenie":
Okres powstania "Potopu" pokrywa się z ramami czasowymi pozytywizmu, jednakże powieść
Sienkiewicz nie może być sklasyfikowana do sztandarowych dzieł, oddających duch epoki. Jest to
powieść historyczna, napisana ku pokrzepieniu serc Polaków, którzy doświadczeni klęską
powstania listopadowego i styczniowego, potrzebowali niejako "powrotu do przeszłości" −
przypomnienia o czasach świetności i chwały Rzeczpospolitej. Dodawało to naszym rodakom
otuchy.
28 kwi 17:41
Patysia: Kąty będą takie same we wszystkich trapezach... Chyba...
28 kwi 17:41
Patysia: O przedwiośniu też myślałam

Potop mi się wydaję, że byl nie tak dawno temu, na jakiejś próbnej albo normalnej.
28 kwi 17:42
rumpek:
K+K moje jest chyba prostsze
Patysia nie musiałaś w tym wypadku wcale pisać, że są podobne trapezy bo i tak
przyrównujesz tylko pola: P = 0,5P + 0,5P i mam wątpliwości co do tego ale chyba dobrze
28 kwi 17:42
Patysia: kamis idealnie wyjaśnił wszystko co dot. Potopu
28 kwi 17:43
K+K: tak rumpek prostsze tylko nie wpadłabym na to by dorysować prostą równoległa do ramienia DA
28 kwi 17:44
Patysia: Skoro wyszło to widocznie dobrze
28 kwi 17:45
rumpek: To teraz muszę się modlić abym dostał temat z Potopu

bo mam idealne wejście
28 kwi 17:45
rumpek:

Takie proste zadanko
28 kwi 17:46
K+K: W sumie to nie wiem z tym potopem
28 kwi 17:46
kamis:
Nie wiem czy wiecie, ale rok 2011 został uznany przez Sejmową Komisję Kultury rokiem Czesława
Miłosza.
A nuż, na maturze trafi się jakiś liryk autorstwa tego noblisty.
28 kwi 17:48
K+K: wypluj to
28 kwi 17:49
rumpek: A co powiecie o Lalce , Bolesława Prusa

? Można twierdzić, że zawiera elementy
pozytywistyczne i romantyczne

?
28 kwi 17:52
Patysia: Nie interesują mnie wiersze

Mam rozwiązanie do zadania
28 kwi 17:52
Patysia: rumpek trzeba tak twierdzić

Odsyłam do własnej wyobraźni i jeszcze raz do strony klp.pl xD
28 kwi 17:53
K+K: myślę zę tak dobrym przykładem ścierania się idei pozytywistycznych i romantycznych jest
Wokulski
28 kwi 17:53
rumpek: Zdanie które dałem można zrobić w dwóch linijkach, właściwie maks − 10 − 15 znaków
28 kwi 17:54
kamis:
Rozsądek nakazuje mi tak sądzić.
Zeszłoroczni maturzyści zmierzyli się bodajże ze "Świętoszkiem" Moliera i "Zdążyć przed Panem
Bogiem" Hanny Krall.
Wiem, że swojego czasu na maturę zawitały "Pan Tadeusz" i "Chłopi" (nie wiem czy dwa lata temu)
Co to oznacza

ZERO poezji!
Nic w naturze nie ginie.
28 kwi 17:55
rumpek: Też tak twierdzę, bo:
− czyta literaturę romantyczną (tam w Paryżu jak jest u Geista)
− przechodzi przemianę z Konrada w Gustawa
− nierówności społeczne (on z mieszczaństwa startuje do Izki z arystokracji )
− kocha raz i przez całe życie (pokochał tak Izę − nie bierzemy pod uwagę pierwszej żony bo to
małżeństwo było z rozsądku )
− romantyczny konspirator
− człowiek tajemniczy, samotny
28 kwi 17:56
Patysia: Znowu porównuję pola
| 1 | | 1 | | 1 | | k + a | | 1 | |
| ah = |
| k * |
| h + |
| * |
| h |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 2k + a | |
| ah = |
| h ( |
| ) /:2 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
4a = 4k + 2a / −2a
2a = 4k /:2
a = 2k ./ :2
28 kwi 17:57
rumpek: Się uparłaś na te pola
28 kwi 17:57
Patysia: Ja muszę robić długo

Chłopi i wesele byli na tegorocznej probnej rozszerzonej
rumpek można to też stwierdzić na podstawach Rzeckiego − typowy romantyk i Ochockiego −
pozytywista bez dwóch zdań
28 kwi 18:00
rumpek:
c.n.u.
28 kwi 18:02
rumpek: Kogo rozwiązanie ciekawsze

?
28 kwi 18:03
kamis:
@rumpek
"Lalkę" często nazywa się "powieścią o trzech pokoleniach idealistów"
Romantyczny idealizm jest reprezentowany w powieści przez postać Ignacego Rzeckiego, powiernika
Stanisława Wokulskiego. Pogląd ten uwidacznia się poprzez niezachwianą wiarę, która momentami
przeradza się w kult, w restaurację rodu Bonapartów. Wiara ta została zaszczepiona przez jego
ojca, notabene gorliwego bonapartystę
Stary subiekt wierzył, iż nadejdą takie czasy, kiedy ród ten odzyska władzę we Francji i
wywalczy dla Polski niepodległość, pokona zaborców, a w Europie ponownie główną siłę stanowić
będzie Francja.
Romantyzm widoczny jest również w latach młodości Rzeckiego − brał udział w walkach o
niepodległość Węgier(Wiosna Ludów), co jest zgodne z sztandarowym hasłem romantyzmu "Za naszą
i waszą wolność"
28 kwi 18:04
rumpek: Pięknie to napisałeś

thx
28 kwi 18:06
K+K: rozwiązujemy zdania czy dalej gadamy o polskim
28 kwi 18:12
rumpek:
"W trójkącie KLM poprowadzono środkowe KE i LF. Wykaż, że jeśli |KE| = | LF|, to |KM| = |LM|. "
To jeszcze jakieś zostało

Chyba wiesz jak je zrobić
28 kwi 18:16
Romek: Kamis o tym romantyzmie Rzeckiego to bym tak tego nie ujął, ale Polski jest o tyle piękny, że
każdy może mieć własne zdanie, które wyraża na papierze

. Oczywiście delikatnie są jakieś
zasady tego pisania.
Ja bardzo bym chciał opowiadania Marka Hłaski, ale wiem że ich nie będzie

. Czytaliście może?
28 kwi 18:18
rumpek:

Dobra jako iż muszę iść i będę koło 19.30 to zostawię wskazówkę

Praktycznie tą wskazówką rozwiąże już zadanie

Zainteresujcie się kątami LKE oraz KLF a następnie udowodnić ze przystające są

(bkb)
28 kwi 18:21
Romek: A Dżumą też bym nie pogardził

.
28 kwi 18:21
rumpek: I podpowiem jeszcze
stosunek środkowych to 2:1
28 kwi 18:23
K+K:

|KE|=|LF|=z
y=x
|ML|=2x
|KM|=2y
|ML|=|KM|
można tak
28 kwi 18:23
kamis:
Niestety, nie miałem okazji zapoznać się z twórczością Hłaski. Zetknąłem się z paroma
fragmentami jego opowiadań i na tej podstawie mogę stwierdzić, iż jest to ten typ pisarza,
który, mówiąc kolokwialnie, "nie owija w bawełnę". Pisze mocnym językiem, nie uznaje
półśrodków stylistycznych, na podobe współczesnego mu Tyrmanda czy późniejszego Konwickiego,
których cenię jako pisarzy, dlatego Hłaskę też bym z pewnością cenił
28 kwi 18:24
Patysia:

Ja zrobiłam tak :
|KE| = q + p
|LF| = x+ y
|KE| = |LF|
Trójkąty KEM i LFM są podobne − cecha bkb
28 kwi 18:30
Patysia: No i że
|KM| = |ML| cdu
28 kwi 18:32
rumpek:
Popraw coś
28 kwi 18:34
rumpek: no i tak źle
28 kwi 18:34
rumpek: bkb − bok − kąt − bok
a ty o kącie nic nie napisałaś
28 kwi 18:34
Patysia: Przy podobnych bokach jest kąt β

Na rysunku jest zaznaczone
28 kwi 18:36
Patysia: Jeszcze można dodać, że kąt przy wierzchołku F i E wynosi 180 − γ
28 kwi 18:38
rumpek: na rysunku duzo rzeczy, trzeba napisać

takie wymogi

poza tym środek ciężkości (punkt przecięcia) możesz oznaczyć sobie P
i zobaczyć, że KPL jest trójkątem równoramiennym
bo |KE| = |LF| <− teza
ja teraz musze naprawdę wyjść, więc jakby ktoś mógł zobaczyć zadanie

np
Godziu
28 kwi 18:40
K+K: wiecie jesteście fantastyczni w rozwiązywaniu tych zadań.. Ja to tylko się modlę abym miała z
tej rozszerzonej 30%

zawalę maturę jak nic
28 kwi 18:41
rumpek: Z zadaniami wykaż, że mam jeszcze większy problem niż ty
28 kwi 18:42
Patysia: Ja nie zdaję rozszerzonej, nie jestem hardcorem
28 kwi 18:42
K+K: porwałam się z motyką na księżyc

zmarnowane trzy lata liceum
28 kwi 18:44
Patysia: rumpek w sumie też to zauważyłam, ale napisałam jak napisałam

Ja też już się stą urywam, co za dużo to niezdrowo
28 kwi 18:45
kaka: witam , jezeli ktos ma wiecej tego typu zadan , tzn. zadan z planimetrii, udowdnij ze..., oraz
innych gdzie trzeba znac sie na kątach i tw. cos i sin prosze o przesłanie mi ich na email
lub po prostu napisanie ich na forum ( najlepiej z odpowiedziami

) 22mateuszcvb@gmail.com
28 kwi 21:30
kj:
22 maj 18:54
kj: narysuj figurę symetryczną do danej figury względem prostej k
22 maj 18:55
Kacper:
biorę
13 lut 10:24
5-latek: Ale z Ciebie archeolog
13 lut 10:39
Kacper:
Czasem warto
13 lut 10:49