oblicz pole powierzchni
roman:

i nie wiem jak wyliczyć B [ ta podstawe na dole ]
ja robie tak :
x= 291−y
no i nie wiem jak dalej
proszę o pomoc
28 kwi 10:40
K+K: to 291 to do czego się odnosi
28 kwi 10:45
roman: do całej dolnej podstawy ...
28 kwi 10:46
Rivi: 194,5 cóż za dziwne liczby
| | | |
ja bym ułożył układ równań |
| |
| | | |
194
2−x
2=194,5
2−y
2
28 kwi 10:46
Rivi: a x jak już to x=291−266−y

Bo musisz odjąć też górną podstawę
28 kwi 10:47
roman: Rivi no to bedziesz miał ze x=25−y
28 kwi 10:49
Rivi: niom, podstawiasz do tego drugiego i liczysz. (równanie ułożone z tw. Pitagorasa)
28 kwi 10:54
roman: a dlaczego wziołes 194,4 i 194 >
28 kwi 10:56
Rivi: to są ramiona tak? Zrobiłem dwa twierdzenia pitagorasa do wysokości figury i porównałem je ze
sobą
28 kwi 10:58
roman: no są to ramiona ... ale mi wychodzą jakies kosmiczne liczby .... i jeszcze sie z tym
pogubiłem .... mogłbyś to rozwiac >?
28 kwi 11:01
Rivi: | | | |
37636−x2=37830,25−625+50x−x2 |
| |
| | | |
Ale to zadanie ogólnie jest dziwne z takimi liczbami... Nie lubię takich
28 kwi 11:10
roman: no ja też ... ale dziękuję
28 kwi 11:11