matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
hgfh
no:
(x+z)(x−3)>3
28 kwi 09:43
Vizer:
tam ma być z?
28 kwi 09:45
no:
sr 1
28 kwi 09:46
Vizer:
(x+1)(x−3)>3 rozumiem, że tak ma być? x
2
−2x−3>3 x
2
−2x−6>0 Δ=4+24=28,
√
Δ
=2
√
7
2−2
√
7
x
1
=
=1−
√
7
2
2+2
√
7
x
2
=
=1+
√
7
2
x∊(−
∞
,1−
√
7
)∪(1+
√
7
,+
∞
)
28 kwi 09:54