ciąg z logarytmem
Tomek: Mam zadanie zeby wyznaczyć parametry m dla ciągu geometrycznego (3,log
2 m, log
2 m
2)
Skorzystałem z własności ciągu geometrycznego i wyszła mi taka postać:
(log
2 m)
2=3log
2 m
2 i nie wiem jak sie pierwiastkuje logarytm. Powie mi ktoś?
28 kwi 09:17
K+K: a masz do tego odp
28 kwi 09:23
kachamacha: przenies na jedną stronę i wyłącz jeden log przed nawias,otrzymasz postac iloczynową
28 kwi 09:26
Tomek: no mam ale właśnie chce poznać zasadę pierwiastkowania logarytmów
a odp to:m=1 ⋁ m=64
28 kwi 09:27
K+K: mi wyszło m=1
28 kwi 09:27
Tomek: to pewnie czegoś nie uwzględniłeś
28 kwi 09:28
kachamacha: (log2m)2−6log2m=0
log2m(log2m−6)=0
log2m=0 log2m=6
m=1 lub m=64
28 kwi 09:29
Tomek: aha dzięki ja jestem troche zbyt ograniczony na matme nie umniem tak kombinować
28 kwi 09:32