funkcje
Kasia: Wyznacz współczynniki funkcji kwadratowej f(x)=ax2+bx=c, wiedząc że ich suma jest równa 12,
f(−3)=f(2) i funkcja ma jedno miejsce zerowe.
28 kwi 00:16
sowa:
Napisz porządnie tę funkcję, co tam robi podwójny znak "=' ?
28 kwi 00:39
sowa:
f(x) = ax
2 +bx
+c
skoro funkcja ma jedno miejsce zerowe to jest postaci
f(x)= a(x−x
w)
2
jeżeli f(−3)= f(2)
| | −3+2 | | 1 | |
to ......... xw= |
| = − |
|
|
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
f(x) = a( x− |
| )2 = ax2 +ax + |
| a
|
| | 2 | | 4 | |
a=b=...............
dokończ....
28 kwi 00:57
28 kwi 01:01
sabina: Prosze o pomoc
Znajdz wspolczynniki b i c funkcji kwadratowej f(x) = x2 +bx +c, majac dane wspolrzedne
wierzcholka ( xw,yw) paraboli bedacej jej wykresem:
c/ (1/2, −1)
d/ ( 0,3)
Bardzo prosze ...
5 cze 21:09
5-latek : c) y=(x−1/2)
2−1 to y= x
2−x+1/4−1 to y=x
2+x−3/4 wiec b=1 a c=−3/4
d) y=(x−0)
2+3 to y=x
2+3 to b=0 a c=3
majac wspolrzedne wierzcholka piszesz postac kanoniczna y=a (x−x
w)
2+y
w a potem z tego
robisz postac ogolna y=ax
2+bx+c i juz masz wspolczynniki
6 cze 00:01