rom
Łukasz: oblicz promień okręgu wpisanego w romb, gdzie
a=12
kąt ostry= 60 stopni
27 kwi 22:30
Łukasz: poradziłem sobie, wyszło mi 3√3
27 kwi 22:37
sowa:
| | a√3 | |
2r=h( Δ równobocznego)= |
|
|
| | 2 | |
27 kwi 22:38
sowa:
ok
27 kwi 22:39
Mati: Sowa, skad Ci się wziął tutaj Δ równoboczny?

Ja policzyłem z sinusa..
27 kwi 22:57
Vax: Poprowadź krótszą przekątną a otrzymasz trójkąt równoboczny
27 kwi 22:58
Mati: Krótsza przekątna jest równa długości rombu?;> Dobrze wiedzieć
27 kwi 23:00
sowa:
27 kwi 23:07
Vax: Jeżeli kąt ostry wynosi 60* to owszem, krótsza przekątna jest równa długości boku rombu.
27 kwi 23:08
sowa:
27 kwi 23:17
Vax: Dokładnie, jeżeli nie przekonują Cię moje słowa możesz to sprawdzić korzystając z twierdzenia
kosinusów
27 kwi 23:18
Mati: Stary, wierzę Ci
27 kwi 23:22
sowa:
27 kwi 23:25
sowa:

na osłodę
27 kwi 23:26