1/2(x+y)*y=60 to to jest prawda?
janek: x=8,y=8
1/2(x+y)*y=60 to to jest prawda?
27 kwi 22:23
roxana: W miejsce x wstawiasz 8, w miejsce y również 8
27 kwi 22:25
janek: bo ogólnie chodzi mi o to że prawda napewno to jest :
a=8 i h=8
1/2ah=60 ///wzór trójkąta
i zamieniłem to
1/2(x+y)*y dobrze?
27 kwi 22:26
janek: a potem zamieniam na :
1/2x+1/2y*y=60
dobrze?
27 kwi 22:27
janek: i potem czy pierw dodaje te wyrazy 1/2x+1/2y a potem mnoże przez y ...
czy pierw mnoże te 1/2y przez y


?
to ważne bo mi nie wychodzi gdy robie odwrotnie
27 kwi 22:29