2 zadania z trygonometrii..
Ewan: | | 3sin2α + 3cos2α | |
Ile wynosi wartość wyrażenia: |
| ? |
| | √3 | |
oraz
| | 1 | |
Sprawdź tożsamość: ctg2α * sinα = |
| − sinα |
| | sinα | |
27 kwi 22:22
wafel: 1) zgaduje ze √3
27 kwi 22:23
Atola: pierwsze odp √3
27 kwi 22:25
Ewan: oki, a jak rozwiązywać tego typu zadania?
27 kwi 22:28
Vax: Wyłącz w liczniku trójkę przed nawias i skorzystaj z jedynki trygonometrycznej, potem usuń
niewymierność z mianownika.
27 kwi 22:29
wafel: a jak zrobic to drugie bo sam jestem zainteresowany
27 kwi 22:31
Ewan: okej, dziękuję
27 kwi 22:33
Vax: 2) Zauważmy, że:
| | cos2α | | cos2α | | 1−sin2α | | 1 | |
L = ctg2α * sinα = |
| * sinα = |
| = |
| = |
| |
| | sin2α | | sinα | | sinα | | sinα | |
− sinα = P
27 kwi 22:36
wafel: | | 1−sin2α | | 1 | |
jak z |
| zrobiles |
| − sinα  |
| | sinα | | sinα | |
27 kwi 23:03
Vax: Jak mamy sumę w liczniku to możemy to rozdzielić na 2 ułamki:
Pozdrawiam.
27 kwi 23:05
wafel: ok teraz wiem o co chodzi dzieki
27 kwi 23:07