błagam o pomoc
dora: oblicz pole trójkata ABC ,w którym AB=8cm,BC=6cm a suma kątów ABC=150 stopni.
27 kwi 22:21
saus: Jak to suma kątów ABC = 150 stopni? Przecież jak opisujesz trójkąt jako ABC, to suma kątów
trójkąta wynosi zawsze 180 stopni. Coś jest nie tak. Pewnie chodziło o kąt ABC = 150 stopni...
Jeśli tak to:
1) narysuj rysunek pomocniczy trójkąta ABC i oznacz boki i kąt 150 stopni
2) skorzystaj z twierdzenia cosinusów aby obliczyć bok AC
3) po obliczeniu AC skorzystaj z wzoru Herona na pole trójkąta, gdy mamy wszystkie boki dane
P=√p(p−a)(p−b)(p−c)
27 kwi 22:43
saus: gdzie p − połowa obwodu trójkąta
27 kwi 22:50
sowa:
| | 1 | |
P= |
| *|AB|*|BC|*sin150o
|
| | 2 | |
| | 1 | |
sin150o= sin(180o −30o)= sin306o = |
|
|
| | 2 | |
Podstaw dane i po bólu
P= 12 cm
2
27 kwi 22:50
sowa:
| | 1 | |
poprawiam zapis: sin150o= sin(180o−30o)= sin30o= |
| |
| | 2 | |
27 kwi 22:52
saus: widzisz?

i masz dwa sposoby, chociaż zapis sowy wydaje się łatwiejszy i bardziej przystępny
27 kwi 22:53
dora: dzięki SAUS za zainteresowanie ale to zadanie jest z 1 klasy gim,nie bylo jesze przerabianych
tych wzorow o których piszesz
27 kwi 22:54
sowa:

Na przyszłość pisz,że jesteś w gimnazjum

Podałam Ci teraz rysunek , dalej już sobie poradzisz
h= 3
Pozdrawiam
27 kwi 23:04
dora: dzięki Sowa ,ale jeszcze nie stosowaliśmy takiego wzoru jestem w 1 gim.więc dalej wiem że nic
nie wiem
27 kwi 23:07
dora: jesteś WIELKA,Dziękuje bardzo,teraz już ogarniam
27 kwi 23:08
sowa:
27 kwi 23:10
saus: Swoją drogą, Ja nie miałem chyba Pitagorasa w I gim :<
27 kwi 23:17
sowa:
Może wtedy nie było Cię w szkole
27 kwi 23:24
dora: myślę SAUS że napewno nie miałeś,wydaje mi się że jest w 2 gim,ale i tak wielkie dzieki za
pomoc,
27 kwi 23:26
;): Hehe
27 kwi 23:26
sowa:

"dwukropku"
27 kwi 23:28
dora: pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dzięki
27 kwi 23:29
;): Czemu zmiana nicku?
27 kwi 23:29
sowa:
"Kobieta zmienną jest"
27 kwi 23:31
;): Ach kobiety

dla nich
27 kwi 23:34