Oblicz pole całkowite
Ewa: Bardzo proszę o pomoc w zadaniu!
Oblicz pole całkowite
A)graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy 3 cm i krawędzi bocznej 2 cm
B)graniastosłupa prostego,którego podstawą jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 3 cm i
4 cm,a krawędź boczna ma 1 cm
C)graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego,którego wszystkie krawędzie mają 2 cm.
27 kwi 22:16
roxana: Pole całkowite to pole podstawy (dwóch podstaw)+ pole powierzchni bocznej(x3).
W podstawie masz trójkąt równoboczny−−−>podstawiasz do wzorku

P
b to prostokąt
27 kwi 22:22
Ewa: aha.A mogłabyś sprawdzić czy tak wyszło?
A)2 √3 cm2
B)21 cm2
C)12 √3 cm2 + 24 cm2
27 kwi 22:38
roxana: | a2√3 | | 32√3 | | 9√3 | |
| = |
| = |
| −−> 1 podstawa |
| 4 | | 4 | | 4 | |
| | 9√3 | |
Pp= |
| (bo mnożę x2, bo są 2 podstawy) |
| | 2 | |
P
b=3*2*3=18
Czyli w 1. przykładzie wychodzi taka sumka.
W 2. wyszło mi 24
W 3. tak samo jak Tobie
27 kwi 22:51
Ewa: a dlaczego w drugim 24?
27 kwi 22:57
Ewa: bo w 1 policzyłam 2 zamiast 3
27 kwi 22:58