ciągi
lola: Udowodnij że ciąg lim sin n nie istnieje.
Jak się w ogóle za to zabrać?
Proszę o pomoc
27 kwi 21:24
Jack:
znajdź dwa podciągi sin n zbieżne do różnych wartości
27 kwi 21:39
lola: podciągiem takiego ciagu może być sin (n+1) i sin (n−1) ?
27 kwi 21:41
Jack:
nie

bo wciąż nie wiesz do czego te dwa są zbieżne (a skądinąd są rozbieżne).
27 kwi 21:48
lola: to jakie mogą być?
27 kwi 21:51
lola: zamiast n+1 czy tam n−1 to jakieś konkretne wartości?
27 kwi 21:51
Jack:
coś z π kombinuj
27 kwi 21:59
lola: | | 1 | | 3 | |
np że sin |
| π= 1 a sin |
| π= −1 ? |
| | 2 | | 2 | |
27 kwi 22:03
Jack:
blisko, ale skoro argument sin n ucieka to ∞, to Twoja propozycja też musi to uwzględniać (tzn.
Twoje "1/2π" i "3/2π" musi uciekać też do ∞)
27 kwi 22:06
lola: czyli " n" tam brakuje?
27 kwi 22:07
lola: tzn lim sin 12 n π i lim sin 32n π ?
27 kwi 22:09
Jack:
tak, gdzieś go tam musisz uwzględnić

Kurcze no, blisko jesteś
27 kwi 22:09
Jack:
hmm.. a może znajdziesz taki argument α dla którego sin α = TYLE SAMO, dla każdego n ?
27 kwi 22:11
lola: to ja nie wiem
27 kwi 22:12
Jack:
zobacz co się będzie działo dla α1=12π+2kπ i dla α2=32π+2kπ. Tzn po pierwsze, czy
uciekają do ∞ wraz z n→∞ oraz po drugie, czy sin α1 i sinα2 są zbieżne do różnych wartości.
27 kwi 22:14
Jack:
sorry... zamiast "k" wstaw "n".
27 kwi 22:14
lola: nie bardzo rozumiem.. sin 2nπ= sin nπ ?
27 kwi 22:15
Jack:
limn→∞sin (12π+2nπ)=...
oraz
limn→∞sin (32π+2nπ)=...
27 kwi 22:16
lola: do nieskończoności uciekają no i nie są zbieżne czyli granica nie istnieje?
27 kwi 22:18
Jack:
są zbieżne... i to do różnych wartości. Gdyby nie były w ogóle zbieżne, to cała praca poszłaby
na marne. Albo skorzystasz ze wzoru, że dla dowolnego n∊N mamy, że sin (α+2nπ)=sinα albo
zauważ coś z wykresu funkcji sinx.
27 kwi 22:22
lola: tzn chodziło mi o to ze dążą do rożnych wartosci

przeanalizuje sobie to

dziękuję Ci bardzo za pomoc
27 kwi 22:24
Jack:
bardzo proszę
27 kwi 22:25
lola: Chciałam się jeszcze upewnic czy dobrze zapisałam zadanie:
a
n= sin n π
| | 1 | | 1 | |
a12n+1= sin( |
| n +1) π= sin |
| n π+ π= −1 |
| | 2 | | 2 | |
Ciąg a
n ma dwa podciagi zbieżne do róznych granic stąd wynika że ciąg a
n nie jest
zbieżny.
?
27 kwi 23:14
Jack:
an=12π+2nπ
bn=32π+2nπ
oba dla n→∞ uciekają do ∞.
Zatem założenia def. Heinego są spełnione. Teraz należy pokazać, że
limn→∞ sin(12π+2nπ) ≠ limn→∞ sin(32π+2nπ)
Tak oczywiście jest, ponieważ
limn→∞ sin(12π+2nπ) =sin 12=1
oraz
limn→∞ sin(32π+2nπ) =sin 32=−1
27 kwi 23:39