.
Kejt: Dla Godzia
w ramach podziękowania za zadanka, dostałam 6

oto sprawdzian:
1. Oblicz wartości m i n, dla których wielomian W jest podzelny przez wielomian P, gdy:
W(x)=x
4+(m+n)x
3+2x
2+2mx−15
P(x)=x
2−2x−3
2. Wykaż, że wielomian (x+1)(x+2)(x+3)(x+4)+1 można przedstawić w postaci kwadratu trójmianu
kwadratowego.
3. Wyznacz wartości współczynników p i q, wiedząc, że liczba m jest dwukrotnym pierwiastkiem
wielomianu, gdy:
m=3; W(x)=x
3−5x
2+px+q
4. Rozwiąż równania
a) x
3+4x
2+9x+6=0
b) x−6=x
3+2x
2
W razie potrzeby, gdyby ktoś chciał, mogę podać rozwiązania.
27 kwi 21:02
rumpek: Za bezbłędne rozwiązanie zadań na sprawdzianie dostajesz 6 ?
27 kwi 21:04
Grześ: 2 Znalazłem w międzyczasie ciekawe rozwiązanie tego wielomianu, gdzieś było o ciekawym
podstawieniu. Mogę przedstawic rozwiązanie

Zajmuje 4, góra 5 linijek
27 kwi 21:05
Mati: Gratz Kasiu
27 kwi 21:07
Kejt: nie do końca rumpek, ja mam specjalne, indywidualne sprawdziany z materiału rozszerzonego, a
reszta pisze z podstawy. I tak, muszę je mieć bezbłędnie.
proszę Grzesiu
27 kwi 21:08
rumpek: Szczęściara

, gratki (u mnie w szkole max 5+

)
27 kwi 21:08
Kejt: szczęściara? muszę się sama uczyć.. ta baba w niczym mi nie pomaga, ba wrzeszczy na mnie i
zrzędzi..
27 kwi 21:10
Grześ: Tak więc stosujemy coś takiego sprytnego, wymnażamy 1 z 4 nawiasem i 2 z 3, czyli:
(x+1)(x+4)(x+2)(x+3)+1=(x
2+5x+4)(x
2+5x+6)+1
Teraz stosujemy podstawienie:
t=x
2+5x+5, czyli powstaje nam takie wyrażenie:
(t−1)(t+1)+1=t
2−1+1=t
2=(x
2+5x+5)
2
I jak

Ciekawy

Bez zwijania na wielomianie 4−tego stopnia
27 kwi 21:10
Kejt: dziękuję Mati
27 kwi 21:11
rumpek: to trochę gorzej

, a ty nie za późno masz wielomiany? większość ma na początku 2 klasy
27 kwi 21:11
Kejt: mam liceum czteroletnie, plastyczne.
27 kwi 21:12
rumpek: a czyli maturka dopiero za 2 lata
27 kwi 21:12
Kejt: taak. i egzaminy z rysunku, malarstwa, historii sztuki i obrona pracy dyplomowej.. heh..
27 kwi 21:13
rumpek: szocke

, czym się przejmujesz zdolna jesteś, dasz radę
27 kwi 21:13
Grześ: hehe, no to Kejt bądź pracowita. A jak oceniasz moje rozwiązanie

Bo sam sie zdziwiłem, że tak
prosto mozna zrobić
27 kwi 21:14
Mati: Kobieto.. To Ty za 2 lata rozszerzenie na 100% napiszesz

Szkoda że ja się tak późno
obudziłem −.− i teraz musze się modlić żeby zbyt dużo prawdopodobienstwa nie było ani
wykazywania czegoś tam..
27 kwi 21:14
Kejt: taa.. a mogłam iść na mat. fiz heh.
27 kwi 21:14
Kejt: tylko 100%? ja mam ambicje na 102%

ładne..i krótkie..moje zajmuje pół strony
27 kwi 21:16
Mati: Ja skończę w ten piątek technikum informatyczne

(
http://mmazur.info ) a matmy tylko na podstawie jakoś
leci... Ja nadal nie wiem co to jest kąt −120 stopni
27 kwi 21:16
Kejt: nie rozumiem.. jak nie wiesz?
27 kwi 21:20
rumpek: Twój blog ?
27 kwi 21:20
Mati: No normalnie

kąt 90 stopni wiem xD ale kąt na minusie typu właśnie −120stopni... Albo kiedyś
robiłęm arkusz i coś tam było z tw. cosinusów, było cosinus podany.. Ale miał wartosć 120
stopni, a w tablicach są do 90

x(
27 kwi 21:21
Mati: yes
27 kwi 21:22
rumpek: "Kandydaci na szaleńców" słuchałeś ?
27 kwi 21:23
Kejt: −120 to też nie wiem. ale cosinusa bym policzyła
27 kwi 21:23
Rivi: −120 stopni=240' i to możesz sobie po kolei rozbijać cos(α+β) wzorem

albo zamieniasz na
miarę łukową
| | 2π | |
−120'= |
| i z wykresu odczytać czy masa kombinacji  |
| | 3 | |
27 kwi 21:24
Rivi: −2π/3

uciekł wredny (−)
27 kwi 21:25
Mati: Pewnie Stary

W tym momencie mi leci na słuchawkach, za 2 piosenki wchodzi Zeus ze swoim
"Zeus, jak mogłeś?!"

Kasia... Jak?
27 kwi 21:26
rumpek: Dobry album

mam nadzieje, że kupiony
27 kwi 21:27
Kejt: rozbiłabym tak jak pisze Rivi.. no mniej więcej.
27 kwi 21:28
Rivi: cos240=cos(120+120) a potem 120 na (90+30) i można zczytywać dane
27 kwi 21:29
Mati: | | 2π | | 6,28 | |
Czekaj czekaj.. czyli −120 = |
| czyli ~ |
| ? i −120' = 240' ? a jak to odczytać w |
| | 3 | | 3 | |
jakiego sznó wykresu?;x
27 kwi 21:30
Mati: czyli...
| | 2√3 | |
cos 240 = cos(120 +120) = cos (30+60 +30+60) = |
| + 1 ? |
| | 2 | |
27 kwi 21:33
Mati: Jeszcze nie kupiony

Ale będzie! Dobry, dobry

Mes geniusz
27 kwi 21:35
Rivi: tak,tylko, że − tam mi uciekł. I π=180' w mierze łukowej

w sumie tak łatwo nie można tego
odczytać.
Najlepiej porozbijać. Sinusy i sinusy są powtarzalne co 360'

cos10'=cos370'=cos−350'

sin15'=sin375' itp
27 kwi 21:35
Rivi: Nie, nie... rozbijanie by było trochę większe

a wynik na pewno jest zły bo cos∊<−1,1>
masz wzór
cos(α+β)=cosαcosβ−sinαsinβ
sin(α+β)=sinαcosβ+cosαsinβ
czyli najpierw rozbijasz pierwszym, potem znowu cos120' pierwszym a sin120' drugim i dopiero
podstaiwasz
27 kwi 21:37
Mati: Yy, a mógłbyś to 240 przykładowo rozbić?
27 kwi 21:40
Rivi: | | | |
cos240=cos(120+120)=cos120*cos120−sin120*sin120=cos2120−sin2120 |
| |
| | | |
cos
2120−sin
2120=cos
2(90+30)−sin
2(90+30)=(cos90cos30−sin90sin30)
2−(sin90cos30+cos90sin30)
2
27 kwi 21:48
Rivi: a że cos90=0 sin 90=1
(cos90cos30−sin90sin30)
2−(sin90cos30+cos90sin30)
2 =
| | 1 | | 1 | |
(−sin30)2−(cos30)2=sin230'−cos230= |
| −{3}{4}=− |
| |
| | 4 | | 2 | |
27 kwi 21:51
Rivi: | | 4π | |
No! czyli jednak można wyczytać z wykresu... skoro cos240=cos |
| ... a widzimy na wykresie, |
| | 3 | |
że od szczytów, (co π) pierwsze π/3 spada lub rośnie o 1/2... więc skoro przy π wykres jest na
−1, to 4π/3 = −1/2

Eeeeech
27 kwi 21:55
Mati: O.o aż się chce powiedzieć najpopularniejsze Polskie słowo..
(cos90cos30−sin90sin30)
2−(sin90cos30+cos90sin30)
2
rozumiem że do tego można wartości podstawiać już wartości?
Ok, zasadę kumam

A powiedz mi.. Czy to coś z π nie było by szybsze?
−120 = 240
−180 = 180
−100 = 260
−190 = 170
Tak to działa?
27 kwi 21:58
Mati: Jakie znów wykresu Stary? xD
27 kwi 21:59
Kejt: Mati.. czuję się tak samo
27 kwi 22:00
Mati: Ja mam za 7 dni maturę... I rozszerzona matmę też ;x Próbując zrozumieć to słucham streszczenia
Wesela i tak dzień w dzień
27 kwi 22:01
Rivi: Te zamieniania −120=240' tak, tak to działa. Wykres cosinusa po prostu

To ze zczytywaniem
trudno mi wytłumaczyć... trzeba patrzeć na wykres, zaznaczyć sobie punkciki i pokminić ile to
jest... skoro wiemy ile jest cosπ, i wiemy ile jest cos
π3, to możemy obliczyć cos
4π3
patrząc na tej wykres i odejmując bądź dodając jedno do drugiego − zależnie czy akurat rośnie
czy maleje

Bo wykres cosinusa (i sinusa) robi skoki co różne wartości i te skoki są takiej
samej wartości (ale "skok" π/3 ≠ 2π/3

Lepiej rozpisuj sobie ^^
27 kwi 22:14
Mati: Tak, będę rozpisywał

W ramach treningu:
cos(α+β)=cosαcosβ−sinαsinβ
| | √3 | | √3 | |
cos150 = cos(90 +60) = cos90*cos60 − sin90*sin60.. więc jest to 0 − 1* |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
Tak?
27 kwi 22:27
Rivi: tak, dokładnie
27 kwi 22:29
Mati: A i nawet widzę te wzory w tablicach

to 2 pkt więcej do matury rozszerzonej

A jak już
jesteśmy przy tym.. To te wzory Vieta to po prostu to co mam w tablicach?
27 kwi 22:40
Mati: I czym jest dwumian Newtona?
27 kwi 22:41
27 kwi 22:43
Rivi: Tak wzory Viete'a to te co są w tablicach

Acz wyprowadzić je nie jest trudno, np
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | | −2b | | −b | |
x1+x2= |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | 2a | | 2a | | a | |
27 kwi 22:48
Kejt: dobra.. teraz to padłam twarzą w klawiaturę.. w życiu bym nie wpadła, że to stąd się biorą
27 kwi 22:50
TumTum: a ja używałam wzorów vieta zanim się dowiedziałam że takie są
27 kwi 22:51
Kejt: a to mi się tak udało z tw. Talesa.. heh.
27 kwi 22:52
TumTum: Kejt ty zawsze lubiłaś mate?
27 kwi 22:57
ICSP: Kejt gratuluję oceny celującej

27 kwi 23:11
Kejt: zawsze jak zawsze.. od 2 klasy podstawówki

dziękuję ICSP, oby była takowa również na koniec.. heh.
27 kwi 23:16
Godzio:
28 kwi 01:20