jaki wzór ma funkcja liniowa,której wykres jest równoległy do wykreu funkcji y=
mira: jaki wzór ma funkcja liniowa,której wykres jest równoległy do wykreu funkcji y=3x+5 i ma z
parabola y=2x2 jeden put wspólny.
27 kwi 20:46
Bogdan:
Prosta równoległa do prostej y = 3x + 5 ma równanie: y = 3x + b, ta prosta ma jeden
punkt wspólny z parabolą y = 2x2.
Stąd 3x + b = 2x2 ⇒ 2x2 − 3x + b = 0.
Równanie 2x2 − 3x + b = 0 ma jedno rozwiązanie dla .... (proponuje samodzielnie
dokończyć).
28 kwi 00:18
;): 2x2 − 3x − b = 0 mały chochlik
28 kwi 00:37
Bogdan:
Dziękuję za poprawienie chochlika
28 kwi 00:39
;): Proszę bardzo
28 kwi 00:42