:
kriczil: rozwiąż układ równań
|x| − y = 1
x2 + (y+1)2 = 8
27 kwi 20:45
Vizer: Można to rozwiązać graficznie, czyli narysuj okrąg o środku S(0,−1) i promieniu r=2√2 oraz
wykres y=|x|−1, pamiętaj jak odczytasz z wykresu, to sprawdź wyniki algebraicznie, czy się
zgadzają. Druga metoda całkowicie algebraiczna, czyli rozbijasz układ na dwa układy,
rozbijając wartość bezwzględną.
27 kwi 20:48
kaka: witam mi wyszło ze x=2 lub x=−2 i co dalej
28 kwi 21:35
bart: podstaw pod rownanie okregu i wyznacz y
28 kwi 21:39
bart: dla obu x bedzie taka sama wartosc y
28 kwi 21:40
kaka: aha dziekie bart, tak wlasnie mi wychodziło ale myslałem ze cos jest nie tak , thx
29 kwi 11:09