wartość bezwględna
orange91: wartość bezwzględna
Proszę o pomoc:
|x+2√3−|3−2√3||=1
27 kwi 20:11
Rivi: 3−2
√3 jest ujemna więc zmieniasz znak przy znikaniu bezwzględnej
Ix+2
√3+3−2
√3I=1
Ix+3I=1
już chyba dasz radę
27 kwi 20:14
Mati: x+2√3 +3 − 2√2 = 1
lub
x+2√3 +3 − 2√2 = −1
27 kwi 20:17
Mati: oj tak, pomyłka, kolega na górze dobrze zrobił
27 kwi 20:18
orange91: Dzięki
no to teraz już wiem co mi nie pasowało ah te głupie błędy.
27 kwi 20:19
bachus: Ja robię z wartością bezwzględną tak jak Mati. Mniej roboty
27 kwi 20:20
bachus: kurde, jak mamy
|x+3|+|x+1|=x+18
D (−3,−1)
x+3+x+1=x+18
2x+4=x+18
2x=x+14
x=7
27 kwi 20:24
K+K: co Ty zrobiłeś z tym równaniem
27 kwi 20:38
bachus: mów co jest źle
27 kwi 20:40
Rivi: Tak, można jak Mati... tylko że tu masz dwie wartości bezwzględne, i najpierw opuszczasz tą w
środku
27 kwi 20:44
Mati: To wkoncu moje jest poprawne czy nie?
27 kwi 20:46
K+K: bachus a czy nie trzeba tego rozpatrywać w przedziałach
27 kwi 20:47
bachus: rozpisz to proszę bo już nie wyrabiam z równaniami z wartościami bezwzględnymi
mamy taką równość i co dalej....
|x+3|+|x+1|=x+18
27 kwi 20:51
Rivi: Mati, w sumie nie. Trzeba najpierw usunąć tą wartość ze środka. Zostaje Ix+3I=1
x+3=1
x=−2
i
x+3=−1
x=−4
27 kwi 20:53
Mati: Ok, dzięki za objaśnienie

|x+3|+|x+1|=x+18
To bym rozpatrywał na 3 przedziałach...
(−
∞, −3), <−3, −1>, (−1, +
∞)
27 kwi 20:58
Mati: (−∞, −3>, (−3, −1), <−1, +∞) ewentualnie chyba bardziej takim.
27 kwi 21:00
K+K:

x= −3 x= −1
i wychodzą przedziały takie
i dla każdego inaczej opuszczasz znaki w wartościach
zacznij od przedziału x∊(−
∞; −3)
−x−3−x−1=x+18 i sprawdzasz czy rozwiązanie należy do tego przedziału i tak następne
27 kwi 21:01
Rivi: tak, ten przykład robi się jak mówisz
27 kwi 21:02
K+K: uff to dobrze może nie jest ze mną aż tak źle
27 kwi 21:05
bachus: a nie jest tam taki przedział (−3,−1>?
27 kwi 21:06
Rivi: tak na prawdę nie ma znaczenia jak się zapisze przedział − nie ma wpływu na wynik.
27 kwi 21:08
K+K: to zależy gdzie domkniesz przedział a gdzie otworzysz jak ja napisałam (−∞; −3) to w następnym
domknęłam <−3; −1)
27 kwi 21:09
Rivi: K+K, to akurat do Matiego było

Już się pogubiłem... bo tu chyba dwa przykłady się
przeplatają

Jak robisz "falkę" to przy pojedynczych pierwiastkach ona przechodzi przez oś,
nie odbija się
27 kwi 21:09
bachus: nie tylko zgodny wynik jest ważny w zadaniach otwartych
27 kwi 21:09
Rivi: tia, zależy od sprawdzającego... no ale fakt faktem, że to, czy domknie się go na końcu
przedziału, czy na początku następnego nie ma znaczenia... bo w obu wariantach przy tym
"iksie" wartość bezwzględna jest 0. No a 0=−0
27 kwi 21:11
K+K: no jeśli rozwiązanie nie będzie należało w jednym przedziale to będzie należało w drugim gdzie
domkniesz
27 kwi 21:14
madzia: czyli z wszystkimi równośćiami/nierównościami z wartościami bezwzględnymi się robi w ten
sposób?
jakbym miała równość
|x+2|>|x−1|
to przedziały są (−∞,−2> (−2,1> <1,∞)
czy inaczej?
27 kwi 21:27
K+K: tak mi się wydaje
27 kwi 21:41