Jaką długość ma cięciwa wycięta z prostej 2x + y −1 = 0 przez okrąg x2=y2=4 ?
sewer: Jaką długość ma cięciwa wycięta z prostej 2x + y −1 = 0 przez okrąg x2=y2=4 ? Prosze o szybkie
rozwiązanko.
27 kwi 19:41
Rivi: | | | |
1. liczysz punkty przecięcia tych prostych. |
| |
| | | |
| | | |
2. liczysz odległość pomiędzy tymi punktami (odcinek AB) |
| |
| | | |
| | | |
3. Prowadzisz promienie ze środka okręgu S do AB. |
| |
| | | |
4. Trójkąt ABS, liczysz kąt α ASB (twierdzenie cosinusów)
| | α | |
5. Masz kąt, długość cięciwy= |
| *Obwkoła |
| | 360 | |
27 kwi 19:52
Rivi: 1. Oczywiście pkt przecięcia prostej i okręgu
27 kwi 19:53
Rivi: Aj aj aj, to ma być odcinek tej proste.? No to pierwsze 2 pkt tylko
27 kwi 19:54