Prawdopodobieństwo
ANKA: Oblicz ile jest wszystkich liczb naturalnych 6−cyfrowych w zapisie ktorych wystepuje dokladnie
raz cyfra 1 oraz dokladnie 2 razy cyfra 2. Zadanie z dzisiejszej Gazety wyborczej.
Odpowiedz to 28800.
Mógłby mi ktos wyjaśnić krok po kroku jak to zrobić i ską się to wzięło?
Z góry dziękuję
27 kwi 19:38
Miłosz: podpinam się do tego zadanka też trudno mi to ogarnąć ciężko zrozumieć proszę o oświecenie
27 kwi 19:41
ANKA: Dotąd prawdopodobieństwo na maturze było proste. A tu.. o
27 kwi 19:44
K+K: mnie też nic nie świta w głowie
27 kwi 19:49
Mati: To jest matura podst?
27 kwi 19:58
Vizer: Trzeba rozpatrzyć przypadki gdy na pierwszym miejscu jest 1, potem na pierwszym miejscu jest 2,
na końcu ze na pierwszym jest każda liczba oprócz 1 i 2 oraz oczywiście zera.
27 kwi 20:06
K+K: a co z tą podwójną 2
27 kwi 20:08
przeciwkosyjonizmowi: wyborcza kłamie aaron szechter syn zbrodniarza
27 kwi 20:13
bachus: podbijam
27 kwi 20:15
Vizer: zrobie pierwsza sytuację :
Na pierwszym miejscu ustawiam "1" zostaje mi 5 miejsc, na których dwie dwójki ustawiam na
| |
sposobów, od razu piszę, że nie pomieszałem modelów wariacji z kombinacjami, bo |
| |
wybieram z tych pięciu miejsc 2, na których wsadzam "2", następnie zostają 3 miejsca na
których usadzam pozostałem 8 cyfr czyli na 8
3 sposobów, więc wychodzi:
Resztę podobnie się robi.
27 kwi 20:16
K+K: a mógłbyś zrobić jeszcze z 0 na początku
27 kwi 20:21
Vizer: 0 na początku nie może być, a dlaczego?, odpowiedź prosta, bo czy ktoś widział liczbę np.
045674?
27 kwi 20:23
Wojteq66: no ale... skoro ma być raz cyfra 1 i dwa razy 2, to przeciez nie wyklucza mozliwosci ze bedą
trzy 3

? (np, 221333)
27 kwi 20:28
K+K: | | | |
czyli na początku może być tak | |
| | |
27 kwi 20:30
;): Wariacje z powtórzeniami zastosował Vizer czyli jest dobrze
27 kwi 20:30
27 kwi 20:30
Vizer: nie wyklucza dałem, przecież 8
3, a co to oznacza? pozostało nam do obsadzenia jeszcze 3
miejsca, bo resztę zajęliśmy już jedną "1" i dwoma "2". Zostały nam do wykorzystania jeszcze 8
cyfr, które
mogą się powtarzać, a więc na pierwsze z tych pozostałych trzech miejsc
możemy dać cyfrę na 8 sposobów, na drugie też 8 i na ostatnie jak najbardziej też, czyli tych
możliwości jest 8
3. Wszystko jasne? Jak coś nie jasne to spróbuje pomóc.
27 kwi 20:32
Vizer: Na początku jest po prostu 1, bo na pierwsze miejsce obsadzam jedynkę, czyli wyznaczyłem
określonej cyfrze, określone miejsce więc obsadzona jest ona na 1 sposób.
27 kwi 20:35
K+K: proszę czy mógłbyś rozwiązać całe zadanie bo mi wychodzą jakieś kosmiczne wyniki
27 kwi 20:36
Vizer: Pokaż jak rozwiązujesz, spróbuje wskazać ewentualne błędy.
27 kwi 20:38
K+K: pierwsze z jedynką zrobiłeś więc a gdy ustawię na pierwszym miejscu 2

ja to robię tak:
| |
bo "1" i"2" można ustawić na różnych miejscach a potem dla reszty wariacje z |
| |
powtórzeniami czyli 8
3 tak

Proszę wytłumacz mi to. Kompletnie nie rozumiem kombinatoryki
prawdopodobieństwa a matura za pasem
27 kwi 20:45
Vizer: Nie do końca dobrze, ale nie najgorzej, środkowa część zadania jest źle.
Drugi przypadek polega na tym, że na pierwszym miejscu ustawiamy "2", więc zostaje nam do
rozdysponowania jeszcze 5 miejsc oraz mamy do dyspozycji jedną "1" i jedną "2" oraz pozostałe
| | | |
8 cyfr. Te cyfry musimy usadzić osobno, więc "1" ustawiamy na | sposobów, później |
| | |
| | | |
"2" na | sposobów i zostały nam jeszcze 8 cyfr pozostałych czyli zostało 3 miejsca, a |
| | |
więc ustawiamy je jak we wcześniejszym przypadku na 8
3 sposobów. Mamy:
Ostatni przypadek spróbuj sama i napisz go tutaj.
27 kwi 20:56
sowa:
1 / wariant
| | | |
1 na pierwszym miejscu , to dla dwu dwójek mamy | = 10 miejsc
|
| | |
pozostałe 8 cyfr dowolnie na trzch miejscach na 8
3 = 512 sposobów
mamy zatem : 1*10*8
3 = 5120 takich liczb
2/wariant podobnie z 2 na pierwszym miejscu −−− dwie możliwości
| | | |
teraz wybieramy dwa z 5 miejsc dla drugiej dwójki i jedynki na | = 10 sposobów
|
| | |
pozostałe trzy miejsca dla 8 cyfr na 8
3= 512 sposobów
mamy: 2*10*512= 10 240 takich liczb
3/ wariant na pierwszym miejscu są cyfry rózne od 1 i 2
i bez zera (zero nie może być na pierwszym miejscu, bo liczba ma być sześciocyfrowa)
czyli na pierwsze miejsce mamy jedną z siedmiu cyfr = 7 mozliwosci
na pozostałe jedno z 5 miejsc dla jedynki i pozostałe 2 z czterech miejsc dla 2
i pozostałe dwa miejsca dla jednej z 8 cyfr na 8
2
| | | | | |
mamy: 7* | * | *82= 7*5*6*64 = 13 440 takich liczb
|
| | | |
R−m : 5120 + 10 240 + 13 440 = 28 800 takich liczb
27 kwi 20:57
K+K: | | | |
hmm więc jak bez 0 to będzie tak | Vizer  |
| | |
27 kwi 21:04
Natalia: moze mi ktos dac linka gdzie jest ten arkusz na necie
bo nie mgoe znalesc...
27 kwi 21:06
sowa:
w tym wriancie: 1 i 2 już nie stoi na pierwszym miejscu
27 kwi 21:07
Vizer: w ostatnim przypadku pierwsza cyfra jest dowolną cyfrą oprócz "1", "2" i oczywiście "0" więc
pierwszą cyfrę ustawiam na 7 sposobów, bo zostało do wykorzystania 7 cyfr tutaj nie używamy
kombinacji, bo nie potrzebujemy "wybrać mu miejsce, bo jest już przez nas wybrane, czyli
| | | |
chodzi o pierwszą cyfrę tej sześciocyfrowej liczby. Nie można zapisać | , bo to byłoby |
| | |
juz pomylenie modelu.
27 kwi 21:11
K+K: | | | |
czyli | tak  |
| | |
27 kwi 21:11
K+K: no tak bo "tylko" raz jest "1" i tylko raz"2" juz rozumiem
27 kwi 21:13