matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jakie to liczby?
Anke:
Miedzy 5 i 80 wstaw trzy takie liczby aby wszystkie byly kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego.
27 kwi 19:33
Paweł:
a1=5 a5=80 a5=a1+4r 80=5+4r ⇒ r=18,75 a2=a1+r a2=5+18,75=23,75 itd.
27 kwi 19:54