:>
poziom HARD - powodzenia: UWAGA ZADANIE ROZSZERZONE, TYLKO DLA KOZAKÓW KTÓRZY MAJA IQ 130+ POWODZENIA
Treść:
Ciąg (a,b,c) jest geometryczny,
a ciągi:
(4a− 4,2b − 2,c− 1)
(a+ 5,b+ 3,c− 15)
są arytmetyczne.
Oblicz a,b,c .
zadanie jest trudne.
powodzenia
27 kwi 19:30
K+K: możesz dać jakąś wskazówkę
27 kwi 19:40
poziom HARD - powodzenia: an = (an−1 + an+1)/2
27 kwi 19:41
poziom HARD - powodzenia: ee nie jestem pewien co do tej wskazówki.
27 kwi 19:45
Vax: Skoro ciąg (a,b,c) jest geometryczny, to b=aq , c=aq
2, wobec czego arytmetyczne są ciągi:
(4a−4 ; 2aq−2 ; aq
2−1)
(a+5 , aq+3 , aq
2−15)
Korzystając z własności ciągu arytmetycznego mamy układ równań:
{4aq−4 = 4a+aq
2−5
{2aq+6 = a+aq
2−10
Z którego łatwo wyznaczamy:
{a=9
lub
{a=25
Czyli (a,b,c) = (9;21;49) v (25 , 45 , 81)
Pozdrawiam.
27 kwi 19:46
Vizer: Brawo Vax masz IQ +130
27 kwi 19:47
R2D2: gratulujemy
27 kwi 19:48
poziom HARD - powodzenia: dobrze, ale zartowalem z tym iq jak co to tak powyzej 100~~
27 kwi 19:48
poziom HARD - powodzenia:
27 kwi 19:48
Vax: Dobrze wiedzieć
27 kwi 19:49
dero2005:
a = −3 b = −1 c = −13
a = −133 b = 1 c = −313
27 kwi 19:50
Vax: Dero, niestety źle Ci wyszło.
@poziomhard, z tego co wiem, do badania IQ przydaje się jeszcze wiek uczestnika
27 kwi 19:51