ahhh :(
Gość : pierwiastkami trójmianu kwadratowego y=x2 + bx+c są liczby (−3) i 5 . ile będą wynosić b i c ?
27 kwi 19:25
romanooo: (x+3)(x−5) = ....
27 kwi 19:28
romanooo: b= −2
c=−15
27 kwi 19:28
Gość : nie wiem co mam dalej zrobić ...
27 kwi 19:29
Gość : czemu tak ? możesz mi to wyjaśnić?
27 kwi 19:29
Gość : Mam jeszcze jedno zadnie którego nie rozmumiem Argument funkcji f(x)= 3x + 8 . wówczas wartośc
funkcji wzrasta o ?
27 kwi 19:30
Paweł: jeśli (−3) i 5 są pierwiastkami trójmianu, tzn., że trójmian dzieli się przez nie bez reszty.
Czyli W(−3) i W(5)=0. Z tego masz układ równań z dwiema niewiadomymi
27 kwi 19:31
Gość : aaaa ok dziękuje

a to drugie ?
27 kwi 19:32
Paweł: A możesz podać dokładnie treść tego drugiego?
27 kwi 19:32
Gość : Argument funkcji f(x)= 3x + 8 . wówczas wartośc funkcji wzrasta o ?
27 kwi 19:32
Gość : czekaj ...
27 kwi 19:33
Gość : Argument funkcji f(x)= 3x + 8 wzrasta o 5. wówczas wartośc funkcji wzrasta o ?
27 kwi 19:33
romanooo: no możesz tak jak paweł ale to jest to samo co ja napisałem,
wiesz że współczynnik a przy największej potędzie =1, i znasz wszystkie pierwiastki,
czyli równanie tej funkcji możesz zapisać w postaci ILOCZYNOWEJ a(x−x
1)(x−x
2) jak ją
wymnożysz i uporządkujesz to przy odpowiednich potęgach ( w tym przypadku przy x i przy
wyrazie wolnym ) będziesz mieć odpowiednie współczynniki przyrównasz je dopostaci z b i c i
masz
27 kwi 19:34
romanooo: x to argumenty
27 kwi 19:35
Paweł: Haha no teraz się da rozwiązać

f(x)= 3x + 8
g(x)=3(x+5)+8
g(x)=3x+15+8=3x+23
3x+23−(3x+8)=15
27 kwi 19:35
Paweł: romanooo no pewnie, że to to samo, ale może tak to łatwiej widać
27 kwi 19:37
Gość : Dzięki
27 kwi 19:37
romanooo: no ale
Paweł tam jest pytanie o ile wzrasta wartość funkcji
27 kwi 19:38
romanooo: aaa dobrze

nie zauważyłem
27 kwi 19:39
Paweł: chyba jest ok
27 kwi 19:39