CIągi!
Wiedźma: Trzy liczby ktorych suma rowna jest 26, są jednoczesnie trzema kolejnymi wyrazami ciągu
geometrycznego, oraz drugim trzecim i szóstym wyrazem rosnącgo ciągu arytmetycznego. Wyznacz
te liczby.
Utknęłam

Ma ktoś pomysł?
27 kwi 19:17
Miłosz: a+a+r+a+2r=26
(a+r)2=a(a+2r)
Rozwiąż ten układ równań
27 kwi 19:25
Wiedźma: Skad to waziąłes? mogłbys wyjasnic?
27 kwi 19:28
Wiedźma: OK, juz rozumiem. dzieki
27 kwi 19:29
Miłosz: a= drugi wyraz ciągu arytmetycznego itd.
27 kwi 19:38
guest: ja nadal nie rozumiem skąd to się wzięło

a+a+r+a+2r=26
(a+r)2=a(a+2r)
27 kwi 19:55
ziom: z dupy sie wzieło gosciu, glupoty pisze,
(a+r)+(a+2r)+(a+5r) = 26
27 kwi 22:49