Skracanie wyrażeń wymiernych
Kamilos17:
27 kwi 19:06
27 kwi 19:10
Kamilos17: Dzięki
27 kwi 19:11
Kamilos17: | x2−16 | |
| tu wiem że trzeba obliczyć deltę ale co dalej ? |
| x2+8x+16 | |
27 kwi 19:12
Kamilos17: delta wyszła zero co dalej ?
27 kwi 19:13
Mati: obliczasz miesjce zerowe. Dzieki nemu określisz dziedzinę

góra to wzór skróconego mnożenia.
27 kwi 19:15
Grześ: jaka delta, czy nie widać od razu, że to kwadrat wyrażenia

x
2+2*4x+4
2=(x+4)
2
x
2−16=(x−4)(x+4)
Poradzisz sobie
27 kwi 19:15
sowa:
x
2+8x+16= (x+4)
2
D= R \ {4}
| (x−4)(x+4) | | x−4 | |
| = |
| |
| (x+4)2 | | x+4 | |
27 kwi 19:17
R2D2: | (x−4)(x+4) | | x−4 | |
| = |
| |
| (x+4)(x+4) | | x+4 | |
27 kwi 19:17
Kamilos17: (x−4)(x+4)
(x−4)(x+4) i to wszystko się skruci tak ?
27 kwi 19:19
Kamilos17: ok dzięki
27 kwi 19:23