Równanie wykładnicze
Joasia: Jak rozwiązać takie równanie?
81x − 9x + 91−x − 9 = 0
Wiem, że trzeba wstawić zmienną pomocniczą t, ale nie mogę rozgryźć tego:
91−x
Proszę o pomoc
27 kwi 18:31
;): 9 * 9−x
27 kwi 18:36
Joasia: I co dalej?
27 kwi 18:37
27 kwi 18:38
Vax: 9
2x − 9
x + 9
1−x − 9 = 0 /*9
x
9
3x − 9
2x + 9 − 9*9
x = 0
Podstawiamy 9
x = t > 0
t
3−t
2−9t+9=0
t
2(t−1)−9(t−1) = 0
(t
2−9)(t−1) = 0
(t−3)(t+3)(t−1) = 0
uwzględniając to, że t>0 mamy:
t = 1 v t=3 czyli
9
x = 1 v 9
x = 3
Pozdrawiam.
27 kwi 18:38
sowa:
27 kwi 18:39
Joasia: Dziękuje a czy można zrobić tak:
(3x)
4 − (3x)
2 + 9 * (3
x)
2 − 9 = 0
t = 3
x, t>0
| | 1 | |
t4 − t2 + 9 * |
| − 9 = 0 |
| | t | |
Wiem że tak jak Vax zrobił jest łatwiej ale czy tak można? i potem pomnożyć przez t?
27 kwi 18:41
Agu: Odpiszcie, bo ja właśnie zrobiłam jak Joasia i nie wiem, czy tak może być.
27 kwi 19:18