...
misiak: Błagammm pomocy...
1. Miary kątów tójkąta ABC są równe ∡BAC= 65st 30 min ∡BCA= 64st. 10 min, ∡ABC= 50st. 20min.
Podaj miary kątów dwóch trójkątów powstałych w wyniku podziału trójkąta ABC:
a) wysokością poprowadzoną z wierzchołka A,
b) dwusieczną poprowadzoną z wierzchołka A.
27 kwi 18:20
misiak:

Równoległobok ABCD ma boki długości 4 i 12, a wysokość EB jest równa 3 (patrz rysunek).
a) Uzasadnij, że ΔBCE∼ΔABF
b) Oblicz pole i obwód trójkąta ABF
27 kwi 19:26
misiak: 3. Oblicz pole równoległoboku o obwodzie 15 cm, jeśli jego krótsza wysokość jest równa 2 cm,a
cosinus kąta ostrego równoległoboku jest równy 0,6
27 kwi 19:29