Dany jest punkt B(-2;-1) jest jednym z końców odcinka AB. Punkt M(2;1) należy do
Michał: Dany jest punkt B(−2;−1) jest jednym z końców odcinka AB. Punkt M(2;1) należy do odcinka AB.
Oblicz współrzędne A jesli wiadomo, że 3|AM|=|AB|. Pomozecie zrobic?
27 kwi 17:52
Vax: | | 1 | |
Zauważ, że punkt A leży na prostej y= |
| x stąd ma współrzędne A(2x;x) teraz: |
| | 2 | |
wektor MA = [2x−2 ; x−1] wektor BA = [2x+2 ; x+1]
[6x−6 ; 3x−3] = [2x+2 ; x+1] ⇒ 6x−6 = 2x+2 ⇔ x = 2 czyli punkt A ma współrzędne A(4;2)
Pozdrawiam.
27 kwi 18:00
Michał: dzieki
27 kwi 18:06
Michał: wszedzie maja być x a nie y?
27 kwi 18:08
Vax: Nie rozumiem pytania, skoro punkt A ma współrzędne (2x;x) to gdzie tutaj ma się pojawić y ?
27 kwi 18:09
Michał: no bo wzor na liczenie wektorow jest [Xb − Xa, Yb − Ya] prawda xD?
27 kwi 18:10
Vax: No tak, ale masz A(2x;x) oraz M(2;1) więc wektor MA = [2x−2 ; x−1] widzisz już ?
27 kwi 18:11
Michał: aaaaaa

rzeczywiscie

thx
27 kwi 18:15