matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
planimetria
ja:
Dany jest trapez prostokątny o kącie ostrym α. Promień koła wpisanego w ten trapez jest równy r. Oblicz obwód trapezu.
27 kwi 17:00
sowa:
z warunku wpisania okręgu w trapez: a+b= 2r+c to: Ob= a+b+2r+c=2*(2r+c)
2r
2r
=sinα ,........ to c=
c
sinα
1
Ob= 4r(1+
) [ j ]
sinα
27 kwi 19:43