<:
Roksana: 27.Okrag przechodzi przez punkty A(−1,−2)B(5,−2) a jego środek leży na prostej y=x+1 .Wyznacz
współrzędne środka tego okręgu .
jak to ugryzc?
dlaczego b=a+1 ? − glownie chodzi mi o to
dzieki
27 kwi 16:44
Roksana: odswiezam
27 kwi 16:58
Roksana: odświeżam ponownie
27 kwi 17:15
Roksana: odświeżam ponownie
27 kwi 17:27
Godzio:
y = x + 1
Podstawiamy 2 punkty do równania okręgu:
(− 1 − x)2 + (−2 − y)2 = r2
(5 − x)2 + (−2 − y)2 = r2 −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 + 2x + x2 − 25 + 10x − x2 = 0
12x − 24 = 0
x = 2 ⇒ y = 2 + 1 = 3
S(2,3)
r = |AS| = ...
(x − 2)2 + (y − 3)2 = r2
27 kwi 17:35
Godzio:
Rozpędziłem się, ty masz tylko środek, więc promień cię nie interesuje
27 kwi 17:36
Gustlik: Okrag przechodzi przez punkty A(−1,−2)B(5,−2) a jego środek leży na prostej y=x+1 .Wyznacz
współrzędne środka tego okręgu .
Korzystam z faktu, że w każdym okręgu symetralne cięciw przecinają się w jego srodku, w
szczególności tymi cięciwami mogą byc średnice.
Wyznaczam symetralną cięciwy AB.
Wektor AB
→[5−(−1), −2−(−2)]=[6, 0]
| | −1+5 | | −2−2 | |
Środek AB S=( |
| , |
| )=(2, −2)
|
| | 2 | | 2 | |
Wektor [A, B] jest prostopadły do prostej Ax+By+C=0, zatem symetralna ma równanie:
6x+0y+C=0
Podstawiam współrzedne środka:
6*2+0*(−2)+C=0
12+C=0
C=−12
Równanie symetralnej:
6x−12=0
6x=12 /:6
x=2
Rozwiązuję układ równań:
{x=2
{y=x+1
y=2+1=3
Zatem środek okręgu S=(2, 3)
28 kwi 01:02