matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
60% pewnej liczby wynosi 144 ile wynosi 25% liczby
Magda:
60% pewnej liczby wynosi 144 ile wynosi 25% liczby
27 kwi 16:09
syla:
x − szukana liczba 0,6x=144 x=144:0,6=240 25% z 240 = 0,25*240=60
27 kwi 16:45