które wyrazy ciągu an są ujemne, jeśli:
ollaa: Pytanie.
które wyrazy ciągu an są ujemne, jeśli:
a) an= n−6/n+3
i robię tak:
n−6/n+3<0 czyli (n−6)(n+3)<0
n−6<0 n+3>0
n<6 n>−3
odp. wyrazy ujemne to : a1,a2,a3,a4,a5 i to jest dobra odpowiedz natomiast w przykładzie:
an=9−n/7−3n robię dokładnie to samo (9−n)<0 i (7−3n)>0 odpowiedz wychodzi zła . Natomiast gdy
ułułoże równanie (9−n)>0 i (7−3n)<0 odpowiedz jest dobra. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak
to jest z tymi znakami ? BŁAGAM
27 kwi 16:08
Vizer:

Tak tego się nie robi rysujesz sobie wykres z boku i odczytuje( na gorze podam Ci przykład do
pierwszego podanego przez Ciebie przykładu)
czyli n∊(−3,6) ∧ n∊N
+
więc n∊{1,2,3,4,5}
To samo robisz z podobnymi przykładami.
27 kwi 16:18
ollaa: dziękuję

i jeszcze jedno pytanko od czego zależy czy ramiona paraboli są skierowane w górę?
27 kwi 16:21
Vizer: Od współczynnika a przy x2 jeśli jest on dodatni to ramiona paraboli są skierowane do góry, a
jeśli jest on ujemny to ramiona są skierowane do dołu.
27 kwi 16:24
ollaa: a w zadaniu takim
które wyrazy ciągu an są większe od liczby x
an= (n−3) do kwadratu , x=5
po obliczeniu wychodzi n
2−6n+4>0
licze delte i wychodzi
n=3−
√5 i n= 3+
√5
i nie wiem co dalej..
sorki że tyle pytań zadaje ale jutro mam sprawdzian i chciałam w miare dobrze wypaść
27 kwi 16:31
Vizer: Układasz postać iloczynową z tych pierwiastków co wyliczyłaś i odczytujesz z wykresu tak samo
jak podałem wyżej przedział uwzględniając, że muszą to być liczby naturalne dodatnie.
27 kwi 16:35
ollaa: ok dzięki wielkie
27 kwi 16:44
justyna: an=−n2+11n−24
4 gru 11:39
justyna: an=(n2−2)(16−n2)/n+1
4 gru 11:41
Eta:
Jakie jest pytanie do tych zadań?
4 gru 11:42
justyna: do pierwszego które wyrazy ciągu (an ) są ujemne
4 gru 11:45
justyna: a drugie które wyrazy ciagu są równe zeru
4 gru 11:45
znak: No to rozwiązujesz, co za problem?
(1) an < 0
(2) an = 0
4 gru 11:53
Eta:

n∊N+
1/ −n
2+11n−24<0⇒ (n−3)(n−8)>0
a
1, a
2,a
9,a
10, .....
2/ n∊N+
to n+1>0
zatem (n
2−2)(n
2−16)=0 i n∊N+ ⇒ n=4
a
4=0
=====
4 gru 11:54
justyna: dziękuję
4 gru 11:59
Eta:
@justyna
Na przyszłość załóż nowy post ( nie wyciągaj postów sprzed 10 lat
4 gru 12:02
6latek: a
n=0
| a | |
| =0 gdy a=0 i b≠0 skoro n∊N to mianownik nigdy nie bedzie rowny 0 |
| b | |
Przyrownujemy licznik do 0
(n
2−2)(16−n
2)=0 to n
2−2=0 lub 16−n
2=0
n
2−2=0 to (n−
√2)(n+
√2=0 to n=
√2 lub n=−
√2 n∉N odpoadaja
16−n
2=0 to (4−n)(4+n)=0 to n=4 lub n=−4 rozwiazanie to tylko n=4 bo 4∊N
4 gru 12:04
6latek: Wczoraj napisalem ABC zeby sie zatrzymal
Wiec Ciebie tez prosze zatrzymaj sie tutaj i nieprzekraczaj granicy
W zaden sposob nie obrazam Cie ani nie ponizam .Chcesz zablokowac to blokuj .
Jedz dobre posilki i nie pomijaj ich .
4 gru 12:20