WIERZCHOŁEK
gosia: jak obliczyć wierzchołek funkcji F(x) −3x2 +3?
27 kwi 15:32
ICSP: xw= 0
yw = 3
27 kwi 15:36
gosia: jak to policzyłeś ?
27 kwi 15:38
ICSP: najpierw obliczyłem xw a później podstawiłem do wzoru funkcji i obliczyłem yw.
27 kwi 15:39
gosia: a wiesz może ile przekątnych bedzie mieć siedmiokąt foremny ?
27 kwi 15:41
ICSP: | n(n−3) | |
| − ilość przekatnych w wielokacie wypukłym gdzie n to ilosć boków. |
| 2 | |
27 kwi 15:42
gosia: super ja to licze na rysunku

, dziękuje Ci bardzo
27 kwi 15:43
ICSP: z rysunku też można.
27 kwi 15:45
bachus: Xw=−b−2a
Yw=−Δ−4a
Xw=−36
Yw=−2112
Xw= −2
Yw= −134
27 kwi 15:46
gosia: no nie wiedziałam jak innaczej to zrobić

. Pewnie Jesteś na rozszerzeniu z matematyki , chyba
że tak dobrze umiesz podstawę
27 kwi 15:46
ICSP: bachuś coś ty narobił
27 kwi 15:47
ICSP: jestem na podstawie.
27 kwi 15:47
bachus: no mów, co nie bangla
27 kwi 15:47
ICSP: wypisz współczynniki a,b,c tego trójmianu dobrze.
27 kwi 15:48
gosia: ICSP ma racje
27 kwi 15:48
bachus: pewnie, ma racje, ale ja chce wiedzieć dlaczego:(
a=−3, b=3, c=1
czy nie?
27 kwi 15:50
ICSP: y = ax2 + bx + c
y = −3x2 + 0x + 3
a = −3
b = 0
c =3
27 kwi 15:50
gosia: źle a =−3 b=0 c=3 tak ?
27 kwi 15:51
bachus: aa widzisz, muszę być bardziej spostrzegawczy.
dzięki
27 kwi 15:51
bachus: równanie:
x2 − 2x2 + 3x − 6 = 0
x2(x−2)−3(x−2)=0
(x2−3)(x−2)=0
(x−2)=0
x=2
tak to idzie?dawno tego nie robiłem
27 kwi 15:58
gosia: i jeszcze pierwiastek z 3
27 kwi 15:59
gosia: i minus pierwiastek z 3
27 kwi 16:00
bachus: tak zrobiłem na początku, ale okazało się, że odpowiedź do tego zadania to
"ma 1 pierwiastek"
gdzieś też widziałem wcześnie, że nie rozpisywali np (x−2), że to jest x = √2, x= √−2
27 kwi 16:02
bachus: tam miało być np (x2−2)
27 kwi 16:03
gosia: no tak , ale powinno być tak jak napisałes na początku
27 kwi 16:07
gosia: wiem źle to rozłożyłeś
27 kwi 16:08
gosia: napisz mi jeszcze raz jak to równanie idzie
27 kwi 16:10
ICSP: x3 − 2x2 + 3x − 6 = x2(x−2) + 3(x−2) = (x2+3)(x−2)
Odp. 1 pierwiastek rzeczywisty dwa zespolone. Czyli odp 1
27 kwi 16:10
gosia: no tak myślłam najpierw napisałes ze do drugiej i to mnie zmyliło spoko
27 kwi 16:12