pomocy !
Magda : Jak rozwiązuje się takie równania

proszę o łopatologiczne rozwiązanie tego równania

0≤m
2+m−2≤10
−4≤−m−2≤1
z góry dziękuje
27 kwi 14:27
..: rozpisz i po krzyku m2+m−2≥0 ⋀ m2+m−2≤10 to samo w drugim dalej już normalnie
27 kwi 14:31
bachus: TRZEBA LICZYĆ DELTE, ZAWSZE LICZ DELTE
27 kwi 14:33
Magda : dzieki
27 kwi 14:35
Kinha: W pierwszym wyznaczadz Δ
m2+m−2=0 czyli Δ=12−4(−2)= 9 sqrt 9 = 3
wyznaczasz m1= (−1−3)/2= −2 oraz m2= 1
zaznaczsz na osi −2 i 1 parabola ramionami do góry oraz zaznaczasz 0 i 10 i sprawdzasz
rozwiazanie x∊(<0,1>
A drugie dodajesz do wszystkich stron 2 zatem
−2≤−m≤3 i mnożysz przez −1 pamietaj ze zmieniaja sie zanki czyli −3≤m≤2
27 kwi 14:37
5y2w1a: 0≤m2+m−2 ⇔Δ=1+8=9 √Δ = 3 m1=−1−32 =−2 m2=−1+32=1
m2+m−2≤10 ⇔ m2+m−12≤0 ⇔ Δ=1+48=49 √Δ=7 m1=−4 m2=3
−4≤−m−2≤1 ⇔ 2≤m≤−3 czyli m∊(−∞;−3>∪<2; ∞)
27 kwi 14:44
5y2w1a: sorry nie zmieniłam znaków w 2 m∊<−3;2>
27 kwi 14:46
Magda : tylko że w podręczniku mam inną odpowiedź :1 równianie <−4;−2> U <1;3>
2równanie <−3,2>
27 kwi 17:58
Magda : oj sorka wszystko okej jest !
27 kwi 17:59