| π | π | x | cosx | |||||
Wykaż, że jeżeli x≠ | + 2kπ, gdzie k∊C, to tg( | + | ) = | |||||
| 2 | 4 | 2 | 1−sinx |
| π | x |
| |||||||||||||||||||
L= tg( | + | )= | =
| ||||||||||||||||||
| 4 | 2 |
|
| |||||||||||||||||||||||||||||
= | |||||||||||||||||||||||||||||
|
|
| ||||||||||||||||||||||||
= | * | =
| |||||||||||||||||||||||
|
|
| x | x | |||
pomnóż licznik i mianownik przez cos | −sin | |||
| 2 | 2 |
| |||||||||||||||||||||||||||||
L= | =
| ||||||||||||||||||||||||||||
|
| cosx | ||
L = | ||
| 1−sinx |
| ||||||||||||||||
= | ||||||||||||||||
|
| ||||||||||||||||||||||||||||
= | ||||||||||||||||||||||||||||
|
| |||||||||||||||||||||||||
= | |||||||||||||||||||||||||
|
| |||||||||||||||||||
|
| ||||||||||||||||
|
| cosx | ||
Skąd po linijce "otrzymasz" nagle L= | ? | |
| 1−sinx |