matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Mati:
Wiedząc że α jest kątem prostym i tgα = 2 oblicz:
4cosα−3sinα
3cosα+5sinα
27 kwi 14:19
Mati:
Zrobiłem, mógłby ktoś zerknąc czy dobrze:
sin
3 =
cos
sin = 3cos więc..
4cos − 9cos
−5cos
−5
=
=
3cos + 15cos
18cos
18
27 kwi 14:33
Mati:
tam powinno być 2, więc
−2cos
−2
=
13cos
13
27 kwi 14:35
maja :
2
mi też −
wyszły
13
27 kwi 14:39
Mati:
Dzięki Maju
27 kwi 15:23